la desescalada

Simón afirma que la transmissió del virus al mar és «mínima»

El director del Centre de Coordinació d'Emergències indica que el risc de contagi per aigües residuals és «molt baix»

zentauroepp53169005 graf2810  madrid  19 04 2020   captura de la se al instituci200419171909

zentauroepp53169005 graf2810 madrid 19 04 2020 captura de la se al instituci200419171909

1
Es llegeix en minuts

El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que el risc de transmissió del coronavirus en aigües salades «és mínim» i que a les aigües residuals «és molt baix». «No sé si el virus sobreviu en aigua salada», ha manifestat aquest divendres Simón durant la seva compareixença en la roda de premsa diària, en la qual ha explicat que, una vegada que el virus arriba al mar, la seva dissolució és «tan important» que el risc d’infecció «és mínim».

No obstant, ha destacat que es tracta d’un «coneixement extra» que pot ajudar a saber com funciona el coronavirus. «És una pregunta que pot ser interessant dilucidar. Quant al risc perquè es pugui detectar en alguna zona al mar, jo ho plantejaria com a mínim», ha precisat. Així mateix, l’expert de Sanitat ha apuntat que en algun punt concret en algun desguàs «pot ser una mica més gran», tot i que «continua sent molt baix».

Indicador indirecte

Notícies relacionades

Sobre les aigües residuals, ha remarcat que, des del punt de vista d’un risc de transmissió, «no s’ha de valorar amb certa importància», tot i que ha afegit que «sí que pot ser un indicador indirecte» de circulació del virus en zones on no hi hagi casos detectats.

«Sí que és veritat que en alguns casos on hi hagi sospita d’una possible transmissió no detectada, hi podria ajudar», ha dit Simón, mentre ha destacat que «l’interessant» seria esperar a veure els primers resultats de diverses anàlisis que s’estan fent «en diversos punts d’Espanya i a escala global».