MESURES DE DESCONFINAMENT

Madrid i Barcelona es queden en la fase 0, però amb un cert alleujament per al comerç

També continuarà en aquesta etapa el Baix Montseny, malgrat que la Generalitat va demanar que escalés a partir de dilluns

Andalusia, Castella-la Manxa, el País Valencià sí que avancen però les grans ciutats de Castella i Lleó, no

ayuso / periodico

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Els espanyols que encara no poden i tenen ganes de retrobar-se amb els seus amics o familiars i disfrutar del sol en una terrassa, s’hauran d’esperar, almenys, una setmana més. El Govern ha decidit que la Comunitat de Madrid, Barcelona i la seva àrea metropolitana (dividida en tres zones sanitàries), el Baix Montseny i bona part de Castella i Lleó segueixin en la fase 0 a partir de dilluns, si bé amb menys traves per al comerç.

Es tracta d’una nova etapa en la desescalada batejada per la consellera Alba Vergés com a fase 0,5, en què es permet l’obertura del petit comerç sense cita prèvia, les vetlles amb un màxim de deu persones o l’obertura de les biblioteques o els museus amb limitacions de l’aforament. Si bé les activitats amb més risc de contagi de la fase 1, que l’11 de maig passat va escalar mig Espanya, continuen restringides. Per això, en aquestes zones no podran obrir les terrasses dels bars ni es permetran les reunions de fins a deu persones o viatjar per la província.

Es tracta bàsicament de la petició que el Govern va traslladar dijous al Ministeri de Sanitat per a les tres zones sanitàries de la regió metropolitana i que ha sigut acceptada. A més, Salut va sol·licitar que passin a la fase 1 sense restriccions –i, per tant, s’uneixin a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i Aran– Girona, Lleida i la Catalunya Central, així com l’Alt Penedès i el Garraf, al sud, i el Baix Montseny, al nord de Barcelona. Aquesta sol·licitud també ha sigut admesa, tret del cas del Baix Montseny, sense que el Ministeri de Sanitat hagi donat gaires explicacions sobre aquesta àrea concreta.

La prudència i la mobilitat

La raó principal que va portar la Generalitat a mantenir la prudència i demanar una fase 0,5 per a Barcelona i les àrees limítrofes va ser la dificultat de detectar els nous infectats i els seus contactes en una àrea densament poblada i amb una gran mobilitat, però donant un respir al comerç. Catalunya és, de fet, l’autonomia que més morts i contagis ha reportat els últims dies. Té una incidència acumulada de 44,85 casos per 100.000 habitants en les últimes 14 jornades.

Per sota, amb un 38,18 d’incidència, hi ha la Comunitat de Madrid, L’Executiu, capitanejat per Isabel Díaz Ayuso, la presidenta regional del PP més enfrontada a Pedro Sánchez, ha tingut una actitud ben diferent. El Govern regional va demanar passar de fase des del primer moment, cosa que li va costar el càrrec a la directora de Salut Pública, Yolanda Fuentes, que va dimitir la setmana passada després de negar-se a firmar la primera petició.

L’enuig d’Ayuso

Dimecres passat l’Executiu regional va presentar un nou informe, en què assegura que ha contractat més personal i disposa de més tests per millorar la detecció i el seguiment dels casos. Però aquests arguments no han convençut el Ministeri de Sanitat, que ha decidit que Barcelona i Madrid segueixin el mateix camí en l’incert desconfinament. Això provoca que a les dues regions i bona part de Castella i Lleó l’anomenada «nova normalitat», i on es permetria viatjar a les segones residències o el turisme fora de la província, s’allargui, com a mínim i si no hi ha rebrots, fins al 6 de juliol.

La decisió governamental va provocar l’enuig  d’Ayuso. La presidenta va assegurar que, per culpa de l’Executiu central, Madrid «continuarà paralitzat» i s’«arruïnaran» els comerços. Així mateix, el seu equip va difondre que el Ministeri havia suspès la reunió prevista per aquest divendres i que s’assabentarien de la decisió per la roda de premsa. No obstant, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va negar aquesta versió i va assegurar que havia comunicat la resolució en persona al conseller de Sanitat. Així mateix, es va negar a entrar en qualsevol «retret mutu».

Al seu torn, el director del centre d’emergències, Fernando Simón, va reconèixer que havien mantingut una «discussió important» amb Madrid, però que aquesta comunitat encara no té les capacitats de detecció necessàries com per desescalar. Si bé va assegurar que la previsió és que el 25 de maig tot Espanya estigui en fase 1 o 2.

Andalusia, Castella-la Manxa i València

De fet, sí que han aconseguit passar a la fase 1 Màlaga i Granada, a Andalusia, Toledo, Ciudad Real i Albacete, a Castella-la Manxa, així com tot el territori del País Valencià. A Castella i Lleó, també s’ha acceptat la petició que desescalin 42 zones bàsiques, que s’afegeixen a les 26 anteriors, però que deixen fora les grans ciutats.

A més, les illes de Formentera i Cabrera, a les Balears, i les de La Graciosa, El Hierro i La Gomera, a les Canàries, passaran a la fase 2. D’aquesta forma, a prop del 70% de la població espanyola (32 milions d’habitants) estarà en fase 1 a partir de dilluns i el 30% (14 milions) seguirà en fase 0.

Temes:

Desescalada