els avenços contra la pandèmia

Investigadors italians aïllen el virus a les llàgrimes

Proves realitzades a Roma demostren que el Covid-19 és potencialment infecciós a les secrecions oculars

zentauroepp53112383 italian police patrols on piazza pope pius xii in rome at th200413173755

zentauroepp53112383 italian police patrols on piazza pope pius xii in rome at th200413173755 / VINCENZO PINTO

1
Es llegeix en minuts

Investigadors de l’Imi Spallanzani de Roma (Itàlia) han aïllat el nou coronavirus en les llàgrimes d’un pacient, i han pogut comprovar que el virus també és actiu i potencialment infecciós en les secrecions oculars de les persones afectades pel Covid-19, fins i tot quan les mostres respiratòries donen negatiu.

Publicat en la revista ‘Annals of Internal Medicine’, els experts van utilitzar un hisop ocular al cap de tres dies d’hospitalització d’un pacient infectat pel nou coornavirus i que, a més, patia conjuntivitis bilateral.

Posteriorment, els experts van aconseguir aïllar el virus, cosa que evidencia que el nou coronavirus és capaç de replicar-se a la conjuntiva. Aquesta descoberta ha sigut comunicada a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) abans de publicar-se a la revista científica.

Font de contagi

I és que, el treball ha posat de manifest que la investigació mostra que els ulls no només són una porta d’entrada del virus al cos, sinó que també són una font potencial de contagi. Per això, els investigadors han remarcat la importància que s’utilitzin ulleres i es realitzin exàmens oftamològics.

«Es necessitaran més estudis per verificar quant temps el virus continua actiu i potencialment infecciós a les llàgrimes. L’anàlisi molecular detecta només la presència d’ARN viral en la mostra i només l’aïllament del virus en un cultiu cel·lular pot demostrar la seva capacitat infecciosa», han conclòs els experts.

Problemes amb l’aigua de Roma i Milà

Notícies relacionades

Les autoritats italianes, d’altra banda, van trobar traces genètiques del nou coronavirus en la xarxa d’aigua no potable de Roma i Milà (nord), tot i que han descartat riscos per a la salut i creuen que analitzar el clavegueram servirà per detectar futurs brots.  L’Institut Superior de Sanitat (ISS) ha confirmat aquest dimecres la presència de restes de coronavirus en la xarxa de descàrrega hídrica de l’àrea occidental i centre-occidental de Milà, una de les ciutats més afectades per la pandèmia, i també a la zona est de la capital. 

Tanmateix, això no comporta cap risc per a la salut de les persones, assegura el director del Departament de Qualitat de l’Aigua de l’ISS, Luca Lucentini, en un comunicat. 

Temes:

Coronavirus Roma