AMB 6.000 USUARIS

En marxa un estudi per veure si la pastilla preventiva de la sida protegeix del Covid-19

Es coneixen pocs casos d'usuaris de PrEP o de persones amb el VIH que prenen altres tractaments amb antiretrovirals que hagin donat positiu de coronavirus

MEX8662. CIUDAD JUÁREZ (MÉXICO), 31/03/2020.- Personal del Laboratorio realiza pruebas y diagnósticos para detectar el Covid-19, este martes en ciudad Juárez en el estado de Chihuahua (México). El estado de Chihuahua cuenta con un Laboratorio Estatal de Salud Pública para procesar las pruebas COVID-19 reconocido como uno de los mejores a nivel nacional, ya que cuenta con tecnología de punta y sigue rigurosos procesos de calidad. EFE/ Luis Torres

MEX8662. CIUDAD JUÁREZ (MÉXICO), 31/03/2020.- Personal del Laboratorio realiza pruebas y diagnósticos para detectar el Covid-19, este martes en ciudad Juárez en el estado de Chihuahua (México). El estado de Chihuahua cuenta con un Laboratorio Estatal de Salud Pública para procesar las pruebas COVID-19 reconocido como uno de los mejores a nivel nacional, ya que cuenta con tecnología de punta y sigue rigurosos procesos de calidad. EFE/ Luis Torres / Luis Torres (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’ONG Projecte dels NOMS-Hispanosida, amb els seus dos centres d’atenció comunitària a Barcelona, BCN Checkpoint i BCN PrEP·Point, ha posat en marxa un estudi pioner per determinar si la pastilla preventiva del VIH protegeix també del contagi del Covid-19 o n’atenua la gravetat.

L’estudi, aprovat pel Comitè Ètic d’Investigació Clínica de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), vol comprovar si els usuaris de la PrEP (Profilaxi Preexposició) també estan protegits davant del coronavirus ja que, segons dades dels seus centres d’atenció, es coneixen pocs casos d’usuaris de PrEP o de persones amb el VIH que prenen altres tractaments amb antiretrovirals que hagin donat positiu de coronavirus.

Altres estudis amb antivirals per tractar el VIH

Actualment ja hi ha en marxa altres estudis amb alguns antivirals utilitzats per tractar el VIH per veure si podrien ser també eficaços per al tractament de la síndrome respiratòria aguda greu provocada per Covid-19.

El director de l’ONG, Ferran Pujol, ha explicat que aquest estudi ha sorgit perquè «en plena emergència sanitària volem posar BCN Checkpoint i BCN PrEP·Point i la nostra experiència de gairebé tres dècades combatent el VIH/sida al servei de la lluita contra el Covid-19 i, ja que tenim més usuaris de PrEP que ningú, estudiar si aquestes persones també estan protegides d’alguna manera davant del coronavirus».

«Tant si els resultats són positius com si no ho són la resposta serà útil per als investigadors, perquè permetrà descartar aquesta hipòtesi o confirmar-la i, per tant, obrir una línia d’investigació en aquest sentit», segons Pujol.

La PrEP és una estratègia de prevenció del VIH que consisteix que persones VIH negatives utilitzin medicaments antiretrovirals per reduir el seu risc d’infectar-se.

Pastilla preventiva

BCN PrEP·Point és el primer centre comunitari europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH i va ser inaugurat el 2017 en un emplaçament annex a BCN Checkpoint, per reforçar l’aposta de Projecte dels NOMS-Hispanosida per la PrEP per reduir la incidència del VIH en el col·lectiu dels gais, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals.

L’estudi es va posar en marxa la setmana passada amb l’enviament d’una enquesta als 6.000 usuaris de BCN PrEP·Point i de BCN Checkpoint, centre especialitzat en la detecció del VIH i altres ITS i gestionat per la mateixa ONG, per conèixer la incidència real del Covid-19 en els seus usuaris.

Segons Pujol, 1.500 usuaris ja l’han contestat, «cosa que ens permetrà poder comparar els resultats obtinguts entre els usuaris de BCN PrEP·Point, que prenen PrEP, i els usuaris de BCN Checkpoint, que no prenen la pastilla preventiva del VIH».

L’estudi de BCN PrEP·Point ha sigut aprovat pel Comitè Ètic d’Investigació Clínica de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

Notícies relacionades

El doctor Pep Coll, cap mèdic del centre i investigador de l’IrsiCaixa, ha explicat que «l’objectiu d’aquest estudi, totalment pioner, és avaluar la freqüència d’aparició dels signes i símptomes de Covid-19 entre els nostres usuaris, prenguin o no PrEP, per dilucidar si, realment, els antiretrovirals que subministrem per prevenir el VIH també incideixen en la infecció per coronavirus».

En qualsevol cas, els responsables del centre subratllen als seus usuaris que, malgrat que facin PrEP o segueixin algun altre tractament amb antiretrovirals, no abaixin la guàrdia i compleixin totes les mesures d’autoprotecció dictades per les autoritats sanitàries. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions