ESQUERDES DEL DECRET D'ALARMA

Confinats amb el coronavirus i les infernals obres del veí

Una família de Barcelona amb el Covid-19 narra el malson diari de conviure amb una reforma contigua

Colau demana parar tots els projectes privats i reclama al Govern un decret d'obligat compliment

ruidos / periodico

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Santi té el seu pare, de 84 anys, ingressat amb pneumònia a l’Hospital del Mar. Ha donat positiu per coronavirus. Ell, amb la seva mare, també octogenària, la seva dona i la seva filla petita, viuen reclosos en un pis del barri barceloní de Fort Pienc. Tots tenen símptomes, no poden sortir al carrer i un altre fill de la parella, ja gran, els porta la compra a casa. No els han fet la prova però sí que els han imposat el confinament i, en la mesura que sigui possible, ventilar totes les habitacions de la casa. Això últim, no obstant, no és possible, ja que el veí de sota ha decidit iniciar una obra integral de la vivenda en plena pandèmia. El soroll i la pols es fiquen a casa del Santi, cosa que complica més, si és possible, la situació familiar i multiplica la sensació d’angoixa. L’Ajuntament de Barcelona ha informat aquest dilluns de la seva voluntat d’aturar les obres de caràcter privat. Ja ho va aconseguir amb totes les obres a la via pública i ara els serveis legals analitzen com estendre la mesura sense xocar amb un mur legal. Ha demanat als promotors que les aturin de manera voluntària, ja que el consistori no té competències per obligar-los. Això és cosa del Govern central.  

Els paios de l’obra, de nacionalitat russa, van arribar el dilluns 16 de març, amb l’estat d’alarma ja vigent. El Santi, que atén EL PERIÓDICO després d’escriure una carta a la secció D’ENTRE TOTS, no s’ho podia creure. Va baixar per parlar amb ells quan van donar per inaugurat el terrabastall. Amb prou feines va poder comunicar-se, però li va quedar clar que aquells homes es limitaven a seguir ordres. L’endemà, després de 24 hores complicades, el seu pare va ser traslladat a l’hospital. Només durant el cap de setmana han aconseguit descansar. Han aprofitat per ventilar. Però aquest dilluns, torna a començar. «Crec que és un tema de sentit comú, d’humanitat. De veritat que no em puc creure que algú tiri endavant un projecte així en aquest moment, sabent el dolor que està causant als veïns», lamenta el Santi, que atén aquest diari amb evidents símptomes de Covid-19

Habilitat pel decret

Un altre resident de la finca, situada al carrer de Ribes, es va posar en contacte amb l’amo del pis en qüestió. El coneix perquè també era el propietari de casa seva. «Li va dir per telèfon que no tenia cap intenció d’aturar la reforma perquè el decret municipal permet aquest tipus d’obres». I així és. I així ho ha admès en una roda de premsa l’alcaldessa Ada Colau, que aquest dilluns ha assegurat que ha elevat la demanda de vetar les obres privades al Govern de Pedro Sánchez. Fins que això no arribi, si és que arriba, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha instat a aturar-les totes. «Tenim ara mateix sol·licitades 13.000 llicències d’obra i des de l’Ajuntament demanem que es parin totes perquè generen pols i molèsties». Segons l’edil socialista, la policia local realitza aquests dies un munt de visites (no ha concretat quantes) per garantir que es compleixin les mesures de seguretat i higiene, únics requisits a què l’Ajuntament pot acollir-se per revocar un permís. 

«És qüestió de sentit comú, d’humanitat, però el propietari ja ha dit que no pensa parar»

Notícies relacionades

El Santi explica que la Urbana ha anat quatre vegades a la finca. Gairebé sempre bé, tot i que els primers no tenien ni idea de l’existència del decret i ho van buscar per internet amb el telèfon, i un altre dia, un agent va menystenir de l’afer, li va receptar «posar-’shi fulles» i li va dir que ell també tenia un veí que tocava un instrument. El soroll, com certifica el vídeo que aporta com a testimoni, és una constant a tots els racons de la vivenda. També, la pols, si els passa pel cap airejar en les hores en què a sota estan picant com si no hi hagués un demà.  «La meva mare amb prou feines menja, la veritat és que per a ella, el tema de les obres ja és el menys imporant, amb el meu pare a l’hospital i sense poder anar a veure’l, però segur que no hi ajuda. Està molt bé que parin les obres del carrer, però els ciutadans estem a les cases, així que té més sentit parar les que tens a l’altre costat de la paret».

Janet Sanz, tinent d’alcalde d’Urbanisme, lamenta la situació i avança que ja ha requerit sobre l’assumpte dues vegades al Govern central. El seu interlocutor, Pedro Saura, secretari d’Estat d’Infraestructures, li ha assegurat aquest dilluns que abordarà el tema amb el Ministeri de Sanitat per prendre una decisió. En conversa amb aquest diari, la regidora de Barcelona en Comú comparteix la «impotència» davant d’aquesta situació i promet ser una autèntica torracollons davant del que considera una urgència ciutadana.