Senyals del coronavirus

Pèrdua de gust i olfacte, possibles símptomes dels malalts de Covid-19

Un viròleg alemany afirma que fins a dos terços dels pacients els experimenten

Un estudi fet a Wuhan fixa el percentatge en el 6%, però l'Iran va detectar un auge de casos

zentauroepp52610138 new york  united states   03 03 2020   a person wearing a fa200303235633

zentauroepp52610138 new york united states 03 03 2020 a person wearing a fa200303235633 / JUSTIN LANE

2
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Diversos pacients infectats pel Covid-19 a Espanya relaten a les xarxes socials la gairebé completa desaparició de l’olfacte (anòsmia) i del gust (agèusia). Aquests símptomes podrien afectar fins a dos terços dels encomanats, segons Hendrik Streeck, director de l’Institut de Virologia de la Universitat de Bonn.

Així ho va afirmar el viròleg en una entrevista publicada 16 de març al diari alemany ‘Frankfurter Allgemeine’. Streeck afirma que ha analitzat un centenar de pacients a Heinsberg, un dels focus de l’epidèmia a Alemanya. Un altre símptoma d’importància seria la diarrea, que afecta el 30% dels pacients vistos per Streeck, més del mesurat anteriorment. 

Aquestes dades –que encara no s’han publicat en forma d’article científic, ni tan sols de manera preliminar– incrementen notablement el paper d’aquests símptomes. En un estudi fet a Wuhan –els resultats preliminars del qual es van publicar el 25 de febrer– ja es detectaven minves d’olfacte i gust en 214 pacients de Covid-19. Però en percentatges molt menors: entre el 5 i el 6%. En aquest grup la diarrea va afectar el 19% dels pacients.

No obstant, a principis de març, es va detectar a l’Iran  un «inesperat i increïble salt en els casos de menys sentit de l’olor», segons va afirmar a un mitjà del país persa Ebrahim Razmpa, el director de l’Associació de Rinologia Iraniana.  Razmpa va aventurar que això podia estar associat amb el coronavirus, però també va alertar que podia explicar-se per l’efecte de les substàncies fetes servir per desinfectar espais públics. 

Sense olorar el bolquer

«Probablement soc el viròleg que ha vist més pacients [de Covid-19] aquí a Alemanya», afirma Steeck en l’entrevista. L’investigador relata que va visitar els infectats casa per casa, va fer entrevistes i va recollir mostres. 

El metge afirma que un pacient no podia olorar quan el seu nadó tenia el bolquer tacat i d’altres no oloraven el seu xampú. Streeck creu que aquests símptomes sorgeixen «poc després de la infecció» i duren alguns dies.

Notícies relacionades

A l’espera que Streeck plasmi les seves observacions en un estudi acadèmic, els símptomes associats oficialment amb el Covid-19 per l’Organització Mundial de la Salut són febre, cansament i tos seca. En alguns casos també hi ha dolors, congestió nasal, rinorrea, mal de coll o diarrea. 

Això no implica que aquests símptomes (i tampoc anòsmia i agèusia) siguin necessàriament un senyal del Covid-19, ja que van associats també amb altres malalties més corrents. La majoria dels afectats es recuperen sense tractaments especials, però hi ha una minoria de casos greus que podrien col·lapsar el sistema sanitari. Això justifica les dràstiques mesures de distanciament social adoptades.

Temes:

Coronavirus