CRISI DEL CORONAVIRUS

Defensa desplega a l'UME en ciutats de risc

La Unitat Militar d'Emergències operarà a Madrid, València, Sevilla i Saragossa, entre altres

L'operació oficialment busca «identificar necessitats» però també té una funció dissuasiva

undefined52798125 valencia 15 3 2020 sociedad coronavirus   estado de alarma  200315182220

undefined52798125 valencia 15 3 2020 sociedad coronavirus estado de alarma 200315182220 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / Agencias

Prop de tres-cents cinquanta efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME) s’han desplegat aquesta tarda en algunes ciutats espanyoles per dur a terme reconeixements previs que permetin identificar necessitats, segons ha anunciat aquest diumenge el Ministeri de Defensa, però també amb una funció dissuasiva davant la restricció de moviments individuals que implica l’estat d’alarma decretat per la crisi del coronavirus.

Així ho van explicar a EL PERIÓDICO alguns dels participants en aquest desplegament, que es va fer tant en llocs estratègics sensibles (especialment en la mobilitat) però també en punts en què els militars eren especialment visibles per reforçar la idea de l’‘estat d’alarma’ decretat. Fins i tot davant d’hospitals. Arribat el cas, no es descarta que ajudin també en tasques de desinfecció.

Madrid o València van ser algunes de les ciutats en què es va poder veure els agents. L’elecció es va fer creuant les zones on hi ha un risc més gran de propagació del virus amb aquelles en què l’UME té desplegats contingents.

La decisió s’ha adoptat en la reunió de coordinació que ha presidit aquest diumenge la ministra Margarita Robles a la seu del seu departament per estudiar les accions que lideraran les Forces Armades en compliment amb el decret d’estat d’alarma aprovat pel Govern.

A la capital valenciana, per exemple, el desplegament es va fer a l’estació Joaquim Sorolla, on arriben els trens d’alta velocitat de Madrid i Barcelona, també a l’estació del Nord, al port i a l’aeroport. Però igualment es va desplegar un equip a la plaça de l’Ajuntament, un lloc especialment significatiu tot i que no estratègic quant a infraestructures. A Madrid, van ser a Atocha, Chamartín o la Plaza de Castilla, entre altres localitzacions.

A la capital valenciana, a cada un dels punts triats es va desplegar un equip d’uns cinc membres. Vehicles tàctics de comunicacions van coordinar l’operació. 

Equipats amb els seus uniformes negres, les seves boines grogues i mascaretes, els militars tenien encomanada una missió dissuasiva i no preguntaven als transeünts on anaven o la raó per la qual eren al carrer.

Això sí, hi va haver bastantes persones que se’ls van acostar a preguntar per si podien ser allà en les situacions personals de cadascun. A la plaça de l’Ajuntament de València hi va haver fins i tot qui va confondre el seu vehicle vermell amb un dels bombers creient que anava a cremar la falla que encara és a mig plantar.

Militars a la reserva

Durant el període d’estat d’alarma les Forces Armades comptaran amb un comandament únic, que serà el Cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villarroya.

Notícies relacionades

El JEMAD, a través del comandament d’operacions, integrarà les capacitats operatives, sanitàries, logístiques i d’infraestructura pertanyents a l’UME, Igesan i l’estructura operativa d’Exèrcits i l’Armada, que posarà a disposició de les autoritats competents.

Però a més, el Ministeri de Defensa ha decretat l’activació de metges militars a la reserva i ha donat instruccions a la farmàcia militar perquè incrementi l’elaboració de la solució desinfectant hidroalcohòlica, així com altres medicaments genèrics que fossin necessaris.