Propagació del virus

Barcelona es resisteix al buidatge malgrat l'alerta pel coronavirus

Metro, bus, Bicing, mobilitat privada i comerços amb prou feines noten, ara per ara, els efectes del coronavirus

El taxi sí ha percebut una davallada d'usuaris, bàsicament perquè si alguna cosa ha caigut és el turisme

zentauroepp52718953 barcelona 10 03 2020 sociedad  tema coronavirus o covid 19  200311141354

zentauroepp52718953 barcelona 10 03 2020 sociedad tema coronavirus o covid 19 200311141354 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

L’Espanya buidada. O la Catalunya buidada. Sol dir-se que el camp s’està despoblant, que la tendència és omplir grans ciutats, on hi ha més serveis, on hi ha més de tot. Però en els últims dies, ja ho van viure Milà, Roma, Venècia i hercúlies urbs xineses, les metròpolis besades pel coronavirus estan assaborint les mels de la solitud. Amb l’alerta sanitària, tot passa una mica al revés. La mateixa alcaldessa Ada Colau ha convidat aquest dimecres a «baixar el ritme de la ciutat», però de moment, tot i que amb certs esclats, no podem parlar d’una Barcelona buidada

N’hi ha prou amb passejar per la Rambla per adonar-se que alguna cosa no encaixa. Dimecres, un altre dia d’hivern primaveral, 10 anys i tres dies després de l’última gran nevada a la capital catalana, la del 8 de març del 2010 que va agafar el govern municipal amb la guàrdia baixíssima i tot va ser un caos. Hi ha menys turistes, d’això no hi ha dubte, i no només perquè així ho indica l’observació, sinó perquè els gremis d’hotels i de restauració ja han donat compte de la cancel·lació de nombroses reservesLuis Berbel, president del Sindicat del Taxi de Catalunya, confirma l’evidència: això s’assembla a la Barcelona dels anys 90, quan venia gent, sens dubte, però no la turba contemporània de forasters. «Hem notat una davallada important de clients», admet Berbel. Pot ser que sigui perquè pel taxi passa un munt de gent diàriament i els clients potser els dona objecció passar la mà per seients i manetes alienes. La mobilitat privada, en canvi, no ha notat cap canvi. Un portaveu de l’ajuntament, amb dades de dimarts, afirma que les entrades i sortides de la ciutat i els desplaçaments interns van ser els propis d’un dia feiner. 

Normalitat

Hi ha menys turisme i els carrers estan menys atapeïs de passejants, però pel que fa a les rutines, amb la vida dels barcelonins, encara hi ha escasses variacions. El Bicing, per exemple, segons fonts municipals, no ha notat menys usos de la bicicleta pública. Sí que ho ha percebut el metro, que dilluns i dimarts va registrar un descens de validacions del 7%, segons assenyala un portaveu de TMB. És normal que aquest percentatge creixi en paral·lel a la cancel·lació d’esdeveniments que solen mobilitzar milers de persones, com els partits de Champions del Barça. La secció sindical d’autobusos de la UGT sol·licitarà aquest dimecres a l’empresa bloquejar les portes davanteres dels vehicles perquè els viatgers entrin per les posteriors, cosa que els evitarà el contacte més directe amb tots ells. També reclamaran estris de neteja per sanejar el volant i altres punts de contacte del lloc de conductor en els canvis de torn. En qualsevol cas, tal com ha informat Colau, dijous està prevista una reunió de diferents operadors de transport públic per abordar la situació i per plantejar possibles escenaris en funció de com avanci la infecció. 

Notícies relacionades

L’Andrés Torres, adjunt a la gerència del centre comercial Illa Diagonal (17 milions de visitants durant el 2019), explica que només a la tarda de dimarts van començar a sentir una «lleu davallada d’afluència». El complex obre amb normalitat i, això sí, s’ha incrementat la neteja tant dels serveis com de les baranes. També, comparteix Torres, s’han col·locat dispensadors de gel hidroalcohòlic als lavabos. Gerardo López, portaveu de l’Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials, argumenta que l’entitat ha creat un comitè de crisi, però admet que no tenen xifres dels complexos associats per valorar fins a quin punt el coronavirus ha afectat a aquests grans contenidors de botigues. 

En qualsevol cas, com passa amb molt del que s’escriu sobre el coronavirus, aquesta informació podria canviar de manera radical en qüestió d’hores. N’hi ha prou que es tanquin escoles o que s’estengui el teletreball perquè, efectivament, puguem parlar de la Barcelona buidada.