RECOMPTE POLÈMIC

Denunciada la mesa electoral de l'escola d'infermeres de Barcelona per «frau»

Una candidata a la presidència presenta un recurs davant del TSJC per l'«assalt» d'una llista vinculada a l'ANC

La denunciant assegura que les últimes eleccions de l'escola han anat en «en contra dels estatuts»

52289337 60

52289337 60 / Zhang Yuwei (AP)

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) estudiarà un possible frau electoral en les últimes eleccions a la presidència del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). La candidatura Som Garantia (una de les tres que es presentaven a les eleccions) ha denunciat aquest divendres la mesa electoral d’aquest col·legi professional davant de l’«assalt al COIB» que, segons aquesta llista, es va produir dimecres passat per Infermeres 2020, candidatura que compta amb el recolzament de persones de l’entorn de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Som Garantia (liderada per Marga Esteve) acusa Infermeres 2020 (liderada per Paola Galbany) de prendre possessió de la presidència del COIB «de manera unilateral», d’haver-se presentat «dues vegades» aquesta setmana a l’escola per «exigir possessió del càrrec», «amenaçant a fer-se forts» a la institució i «decidint de ‘motu proprio’ i sense cap valor legal la seva proclamació com a guanyadora».

Com va informar dilluns aquest diari, el 24 de febrer van tenir lloc les eleccions al COIB per renovar la junta de govern de la corporació professional. Es presentaven tres candidatures: Som Garantia (1.154 vots), Infermeres 2020 (1.144) i El COIB ets tu (647). Va guanyar Som Garantia per 10 vots de diferència, però Infermeres 2020 va impugnar el resultat perquè no es van tenir en compte els vots sota la modalitat de correu exprés. 

La mesa electoral del COIB va acceptar la impugnació d’Infermeres 2020, motiu pel qual va suspendre la candidatura guanyadora de Som Garantia i va atorgar la presidència a la llista vinculada a l’ANC. Això malgrat que els estatuts de l’escola d’infermeres afirmen que el vot per correu «s’enviarà per correu certificat al president de la mesa electoral», per això els vots exprés no haurien d’entrar en l’escrutini, segons aquests estatuts.

Notícies relacionades

«La diferència és que el correu certificat s’entrega a la mà mentre que en l’exprés pot intervenir-hi una tercera persona i, per tant, poden ser fraudulents», ha assegurat la candidata de Som Garantia, Marga Esteve, que també ha denunciat altres «irregularitats», com que «durant 36 hores els vots exprés no van estar custodiats per ningú [es van obrir divendres passat, després de la impugnació inicial d’Infermeres 2020]». «També van aparèixer sobres tancats amb celo», ha dit Esteve.

Som Garantia denuncia haver patit «decisions» i «irregularitats» de la mesa electoral per treure-li la presidència en favor d’Infermeres 2020. Per això aquest divendres ha presentat un recurs contenciós electoral davant del TSJC. Aquest diari ha intentat, sense èxit, posar-se en contacte amb Infermeres 2020.

Temes:

Infermeres