SANITAT PÚBLICA UNIVERSAL

Salut recula i suspèn la norma que posava traves als sense papers

La instrucció 05/2019 del CatSalut situava el focus en l'arrelament i l'empadronament «fraudulents»

Els detractors consideraven que la directriu perjudicava els més vulnerables

undefined45579255 barcelona 23 10 2018  sociedad   tema del dia sanidad e inmi200218183221

undefined45579255 barcelona 23 10 2018 sociedad tema del dia sanidad e inmi200218183221

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha decidit suspendre la polèmica instrucció 05/2019 d’actuacions per evitar el frau de llei en l’accés amb càrrec al CatSalut. La norma, que va entrar en vigor el 18 de novembre passat, considerava frau, entre altres coses, que una persona que no és titular de cap contracte (ja sigui de treball, subministrament o lloguer) fes ús del sistema sanitari públic català. Moltes persones que viuen al carrer o subllogades en habitacions no tenen cap contracte al seu nom. A més, la norma establia que els usuaris havien de portar almenys tres mesos a Catalunya per ser atesos, cosa que excloïa els immigrants nouvinguts.

Aquesta instrucció va encendre des dels seus inicis les alarmes de les entitats de defensa de la sanitat pública universal al considerar que es deixava sense assistència els col·lectius més vulnerables. També l’Ajuntament de Barcelona s’hi va oposar: «No sembla conforme amb la realitat de les persones immigrants i sol·licitants d’asil, així com amb el funcionament del procés d’empadronament en els municipis», explicaven fonts del consistori a aquest diari.

En suspens

Notícies relacionades

Ara una nova resolució firmada pel director del CatSalut, Adrià Comella, aquest 17 de febrer i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, estableix la suspensió d’aquesta norma al considerar que «les al·legacions rebudes en aquest tràmit han demostrat que el contingut de la mateixa pot induir a interpretacions que són contràries a la seva autèntica finalitat, que, en cap cas, ha de suposar una restricció dels drets de les persones en risc d’exclusió social o persones pertanyents a grups en risc d’exclusió social». D’aquesta manera, la instrucció 05/2019 queda suspesa «fins que s’aprovi i entri en vigor el decret de la llei catalana 9/2017 d’universalització de l’assistència sanitària.

«És una victòria dels col·lectius [Marea Blanca, Obrim les Fronteres o Rebel·lió Primària, entre d’altres] que s’han mobilitzat per lluitar contra aquesta instrucció. Fa dues setmanes, ERC i JxCat van votar-hi a favor i ara es veuen obligats a retirar-la», explica a aquest diari Carlos Losana, portaveu de la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (Pasucat). Tot i així, Losana assenyala que retirar-la «no és suficient» i demana que s’elimini l’article 8 del decret, el que fa referència al frau de llei. «Assenyalen [les persones migrades i refugiades de Catalunya] de manera discriminatòria com a defraudadores i les consideren un risc per a la sostenibilitat econòmica del sistema sanitari», critica la Pasucat.