FÒRUM GLOBAL

La nova vacuna contra la pneumònia infantil serà més barata

L'eficàcia és la mateixa que la de la injecció tradicional i serà produïda a l'Índia

Nou milions de nens moriran en 10 anys per aquesta malaltia si no millora la prevenció

undefined52024766 29 de enero del 2020  inauguraci n en barcelona el foro glob200129140759

undefined52024766 29 de enero del 2020 inauguraci n en barcelona el foro glob200129140759

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Una nova vacuna neumocòcica conjugada (PVC) més barata i igual d’eficaç permetrà a més països fer front a la pneumònia infantil, malaltia que causa unes 800.000 morts a tot el món o, el que és el mateix, una mort cada 39 segons. Aquest nou medicament és una de les notícies més destacades que acollirà el primer Fòrum Global de Pneumònia Infantil, que se celebra del 29 al 31 de gener a Cosmocaixa, Barcelona. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha inaugurat la iniciativa. Illa ha assegurat que aquesta trobada és clau, perquè la salut dels nens és capital de futur: «Hem d’apuntar cap a la salut en totes les polítiques», ha reclamat.

«Tenir accés a una vacuna més barata i igual d’eficaç és una molt bona notícia», ha ressaltat per la seva bandaQuique Bassat, president del Comitè Directiu del Fòrum Global sobre Pneumònia Infantil i director del Programa de Malària d’ISGlobal. La nova injecció costarà uns 6 dòlars per als països més pobres (els que reben recolzament de l’Aliança Mundial per a Vacunes i Immunització, Gavi, per les seves sigles en anglès) i 11 per als d’ingressos mitjans. Són aquests últims els que més se’n beneficiaran perquè, actualment, als països d’ingressos mitjans se’ls cobra preus molt més alts. Alguns oscil·len entre els 49 dòlars (les Filipines) i els 245 (el Líban) per nen. El 2018, si el 90% dels països recolzats per Gavi havien introduït la vacuna contra la pneumònia, només el 52% dels països d’ingressos mitjans ho havien fet. Per Bassat, la nova vacuna més barata «ajudarà de ben segur institucions com ara Gavi a arribar a llocs que no tenien cobertura abans».

Mortalitat

Uns nou milions de nens moriran per pneumònia durant la pròxima dècada si els països no augmenten les mesures per combatre aquesta i altres malalties, segons una nova anàlisi de la Universitat Johns Hopkins publicada amb motiu del Fòrum Global de Pneumònia Infantil,  ISGlobal, Save the Children, Unicef, Every Breath Counts, Fundació La Caixa, Fundació Bill i Melinda Gates, USAID, Unitaid i Gavi. Aquestes morts, a més, es concentren als països pobres: Nigèria, l’Índia, la República Democràtica del Congo i Etiòpia són els més afectats.

La Universitat Johns Hopkins ha desenvolupat un model segons el qual, si s’augmentessin els serveis de prevenció i tractament de la pneumònia, es podrien salvar les vides de 3,2 milions de nens menors de cinc anys. A més, això crearia un «efecte dòmino» que permetria prevenir, al seu torn, 5,7 milions milions de morts infantils més a causa d’altres malalties. Tot i que alguns tipus de pneumònia poden prevenir-se amb vacunes i tractar-se fàcilment amb antibiòtics de baix cost si es diagnostiquen correctament, desenes de milions de nens continuen sense estar vacunats, i un de cada tres menors amb símptomes no rep atenció mèdica essencial.

«Sabem com tractar-la»

Notícies relacionades

«La pneumònia és un dels mals que ataquen moltíssims de menors de cinc anys. La impotència és que sabem com tractar-la i com prevenir-la, però no es posen prou mitjans per a ells, com les vacunes», ha dit Carmen Molina, directora de Sensibilització i Polítiques d’Infància d’Unicef Espanya. Molina ha posat com a exemple de prevenció la lactància materna exclusiva durant el primer any de vida del nadó. Aquesta experta ha assenyalat que existeix una altra «pandèmia»: la desnutrició. Ha recordat que «si hi ha desnutrició, és molt fàcil morir per pneumònia» i per això ha cridat a actuar en aquest sentit.

Vuit dels 10 països més afectats per la pneumònia es troben a l’Àfrica. «La taxa de mortalitat en un país pobre és d’entre el 4% i el 5%: als països amb més recursos aquesta taxa és fins a un 50% inferior. Existeixen eines i antibiòtics», ha destacat Bassat. Finalment, Molina ha explicat que l’objectiu és que d’aquí a deu anys el nombre de les morts infantils per pneumònia «hagi baixat, com a mínim, a la meitat» i Illa ha mostrat el compromís del Govern amb l’agenda del 2030.