LA «PNEUMÒNIA XINESA»

Catalunya desplega el pla contra el coronavirus xinès

Salut presenta el protocol d'actuació davant del risc real que el virus entri en territori català

No hi haurà controls específics durant el Mobile World Congress: s'han de fer als aeroports de sortida

undefined51991063 reuni  del comit  d an lisi i seguiment de malalties transmi200127164529

undefined51991063 reuni del comit d an lisi i seguiment de malalties transmi200127164529 / Laura Figuls

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les probabilitats que el coronavirus (el nou virus originat a la ciutat de Wuhan, la Xina, que ja ha matat 81 persones, s’ha encomanat a més de 2.800 i s’ha expandit a més d’una desena de països) arribi a Catalunya, igual que a la resta d’Espanya, són «baixes», però «existents». Així ho ha dit aquest dilluns el secretari de Salut Pública, Joan Guix. I per això la Conselleria de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), ha consensuat aquest dilluns el protocol d’actuació davant de casos sospitosos d’aquest virus, el nom científic del qual és 2019-nCoV. 

Aquest protocol suposa una actualització dels que ja hi havia per a la síndrome respiratòria aguda greu (SARS),, covada a la Xina, i que va causar 800 morts a tot el món durant el 2002 i el 2003. El protocol compta amb el Comitè d’Anàlisi i Seguiment de Malalties Transmissibles Emergents d’Alt Risc, que està compost per una vintena de professionals entre metges, Mossos d’Esquadra i personal del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). En els últims dies, aquest comitè ha rebut ja 16 notificacions: no es va haver d’activar l’alerta per cap d’aquestes. Es tracta, com expliquen els experts, d’un protocol que pot canviar, ja que el coronavirus continua sent un virus molt desconegut.

Si un pacient té coronavirus, serà traslladat a l’Hospital Clínic, on estarà en aïllament

A grans trets, el circuit que estableix el protocol i que s’ha de seguir comença per la notificació, per part d’un centre sanitari a la xarxa de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública (organisme que centralitzarà tots els casos), de l’existència d’un cas sospitós. Atenent una sèrie de criteris epidemiològics (com si el pacient ha viatjat a Wuhan o si ha estat en contacte amb algun malalt) i clínics (per exemple, una infecció respiratòria greu o febre), Salut Pública decideix declarar (o no) l’alerta.

Les proves fetes al laboratori de Vigilància Epidemiològica descartaran o confirmaran el cas. Si és positiu, el pacient serà traslladat a l’Hospital Clínic de Barcelona, on se li aplicarien mesures d’aïllament, que «no seran les de l’ebola», sinó les d’altres casos com el «xarampió» o la «tuberculosi», segons ha explicat l’epidemiòleg i cap de Medicina Preventiva del Clínic, Antoni Trilla. «Com que encara no hi ha una vacuna, el tractament, ara per ara, serà antisimptomàtic», ha dit aquest expert.

¿Què passarà amb el Mobile World Congress?

En aquest context, totes les mirades estan posades en el pròxim Mobile World Congress, que se celebrarà del 24 al 27 de febrer i que portarà a Barcelona uns 110.000 visitants procedents de fins a 200 països i territoris diferents. «Amb la globalització no podem evitar que ens arribi un cas potencial d’aquesta o de qualsevol altra malaltia. En el cas del nou coronavirus, hem de recordar que és menys freqüent que la grip», ha destacat Mireia Jané, directora general de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública. La taxa de mortalitat del 2019-nCoV (3%) és menor que la del SARS (10%).

Així, la Generalitat de Catalunya no preveu «controls específics» durant el Mobile. L’epidemiòleg Trilla ha recordat que aquests controls s’han de fer a l’aeroport de sortida, abans que el viatger surti del país. «I ni així són sempre efectius. Per exemple, si ha pres un paracetamol dues hores abans, donarà negatiu i podrà volar, encara que tingui el virus. Per això el cribratge als aeroports no és gaire efectiu», ha explicat. Recentment s’ha sabut que el coronavirus s’encomana encara que la persona no en tingui símptomes, durant la fase d’incubació. «Estem preocupats –i ocupats– pel Mobile. Però no considerem que hi hagi un risc important», ha dit Guix.

«Faig una crida a la calma. Un asiàtic a Catalunya té moltes més possibilitats de tenir la grip que de ser portador de coronavirus»

Joan Guix

Secretari de Salut Pública

Notícies relacionades

«Vull fer una crida a la calma. És veritat que tenim molta població i turisme asiàtic: això no suposa cap risc per a la nostra salut. Un asiàtic a Catalunya té moltes més possibilitats de tenir la grip que de ser portador de coronavirus», ha destacat el secretari de Salut Pública.

Els símptomes més comuns d’aquest coronavirus són similars als de la pneumònia, per això se li diu «pneumònia xinesa». Inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. Aquest virus es transmet per via respiratòria a través de petites gotes respiratòries i pel contacte estret amb les secrecions infectades. Per això és important mantenir una bona higiene de mans. El període d’incubació de la malaltia és d’entre dos dies i un màxim de 14. El telèfon 061 Salut Respon inclou ja un servei de traducció a disposició dels professionals de la salut que ho necessitin per comunicar-se amb la població de parla xinesa.