PUBLICACIÓ A 'ALZHEIMER'S RESEARCH AND THERAPY'

L'insomni podria estar relacionat amb l'etapa inicial de l'Alzheimer

Les persones amb problemes de son pateixen una inflamació en algunes regions cerebrals

Un estudi de la Fundació Pasqual Maragall obre la porta a una nova línia d'investigació

zentauroepp11518260 barcelona 7 10 2009    ancianos para reportaje sobre la depr190131163057

zentauroepp11518260 barcelona 7 10 2009 ancianos para reportaje sobre la depr190131163057 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors del Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC) de la Fundació Pasqual Maragall han descobert que les persones amb insomni tenen un pitjor rendiment cognitiu i un menor volum en algunes regions cerebrals que s’afecten en etapes inicials de l’Alzheimer. 

L’estudi, publicat a la revista ‘Alzheimer’s Research and Therapy’, ha descrit canvis en la substància blanca cerebral que podrien suggerir la presència d’inflamació cerebral, després d’analitzar dades de qualitat de son, proves cognitives i neuroimatge de 1.683 adults cognitivament sans (615 amb insomni) que participen en l’Estudi Alfa, impulsat per La Caixa.

«Aquestes troballes suggereixen la presència de processos d’inflamació cerebral que podrien tenir un paper clau en l’associació entre la qualitat del son i l’Alzheimer», ha destacat el primer autor de l’estudi, Oriol Grau.

El treball obre la porta a una nova línia d’investigació que permetrà analitzar de forma exhaustiva la relació entre la neuroinflamació, el son i la demència, al relacionar la presència d’insomni amb una elevada vulnerabilitat a l’Alzheimer.

La «fisiopatologia» de l’Alzheimer

El director científic del Programa de Prevenció de l’Alzheimer del BBRC, José Luis Molinuevo, ha afirmat que «el coneixement generat per aquesta nova línia pot contribuir de forma significativa a comprendre millor la fisiopatologia de la malaltia d’Alzheimer, millorar el diagnòstic precoç a través de mètodes mínimament invasius i establir les bases per a futures estratègies terapèutiques centrades a millorar la qualitat del son».

Els investigadors van analitzar el rendiment cognitiu de les persones amb insomni i ho van comparar amb el de persones amb un son normal, i els resultats mostren que l’insomni es relaciona amb un pitjor resultat en proves cognitives, especialment amb una reducció en algunes funcions executives, com per exemple la memòria de treball.

D’altra banda, l’estudi demostra, gràcies a imatges de ressonància magnètica, que els participants amb insomni presenten un menor volum en algunes regions cerebrals, com la del precúneus i el còrtex cingulat posterior, que es troben afectades en etapes primerenques de la malaltia.

Variant genètica

També ha trobat canvis a la substància blanca cerebral mitjançant tècniques de ressonància magnètica per difusió, i finalment, els investigadors van analitzar la relació entre l’insomni  i la variant genètica APOE-e4: el gen APOE té tres possibles variants o al·lels (e2, e3 i e4) i la variant e4 confereix un risc més elevat de desenvolupar Alzheimer.

Notícies relacionades

Els resultats de l’estudi demostren que els efectes de l’insomni sobre el cervell estan potenciats en persones portadores d’APOE-e4 i que per tant tenen més risc de desenvolupar la malaltia.

L’estudi ha comptat també amb participació d’investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps), i amb la col·laboració del CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), i el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBER-FES).

Temes:

Alzheimer