L'Hospital Clínic fa cirurgia endoscòpica 3D per primera vegada al món

La nova tècnica permet operar amb més precisió i sense tant sagnat

clinic-3d / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’Hospital Clínic de Barcelona ha començat a fer cirurgies endoscòpiques en tres dimensions (3D) de pròstata per primera vegada al món, una tècnica que permet als cirurgians operar amb més precisió i sense tant de sagnat, i amb la qual ja s’han fet 25 operacions amb èxit.

Aquesta tècnica pionera en 3D ha sigut presentada aquest dilluns en roda de premsa a Barcelona pel doctor Antonio Alcaraz, cap del Servei d’Urologia de l’Hospital Clínic, i el doctor Javier Sánchez, cirurgià del mateix servei, que han assegurat que s’ha utilitzat en aquest centre per primera vegada al món.

Alcaraz ha explicat que aquesta nova tècnica s’ha aplicat, de moment, només a pacients amb hiperplàsia benigna de pròstata, un engrandiment de la pròstata que pateixen la meitat dels homes als 60 anys i que és més elevada als 85 anys, amb un 90 % d’afectats.

A mesura que la glàndula de la pròstata augmenta, obstrueix amb el flux d’orina a la uretra, cosa que incrementa la funció de la bufeta per eliminar l’orina, ha indicat el cap del Servei d’Urologia.

«Amb el temps, el problema s’agreuja i amb freqüència la bufeta no arriba a buidar tota l’orina», i sorgeix la necessitat d’operar per eliminar i extreure l’excés de teixit que bloqueja la uretra, ha detallat.

Orinar amb freqüència

Alguns símptomes freqüents de la hiperplàsia prostàtica benigna (HPB) són la necessitat d’orinar amb freqüència o urgència, augment de la freqüència de fer-ho durant la nit, dificultat per començar a orinar o flux feble o que s’atura i torna a començar.

Alcaraz ha indicat que, fins ara, en el seu servei es feien les endoscòpies (entrar al cos humà per un dels seus orificis naturals amb un instrument en forma de tub per observar l’interior) amb una visió 2D, però que «això suposa treballar només amb un ull i amb l’altre tapat».

«Ara, amb el 3D, el pas és molt rellevant, perquè preservem millor els esfínters [del pacient] i aconseguim que hi hagi menys sagnat durant l’operació», de manera que aquesta tècnica aporta més seguretat al cirurgià, ha afegit.

Durant una endoscòpia, el professional de la cirurgia insereix l’endoscopi al cos d’una persona, que en el cas dels afectats per hiperplàsia benigna de pròstata es fa pel penis, i un làser que passa a través del visor allibera energia per contreure o eliminar l’excés de teixit que impedeix el flux d’orina.

Patent xinesa

La majoria dels endoscopis són tubs prims amb una potent font de llum i una càmera miniatura a l’extrem, amb un canal a través del qual el metge insereix eines per recollir teixit o proporcionar tractament.

El doctor Sánchez ha precisat que l’aparell del Clínic converteix el 2D en 3D en temps real, al mateix temps que el cirurgià opera el pacient.

Aquest aparell, que és una patent xinesa, s’ha adaptat amb informàtics i cirurgians del centre barceloní, però haurà «d’evolucionar i tenir una versió dos, amb una millor visió», ha dit Alcaraz.

Notícies relacionades

El Clínic fa unes 200 cirurgies d’aquest tipus a l’any, de manera que no es descarta que s’apliqui a aquest tipus d’intervenció i, fins i tot, que es pugui fer en altres tipus d’endoscòpies, com ara colonoscòpies (per explorar el còlon o l’intestí gruixut), gastroscòpies (estómac i duodè) i colposcòpia (vagina i coll uterí), entre diversos procediments.

«Aquesta tècnica és millor per al cirurgià i per al pacient», ha afirmat el doctor Alcaraz, que també ha destacat la seva importància en el fet que la Societat Europea d’Urologia ha acceptat un vídeo d’una operació de pròstata amb 3D fet en el Clínic.