SALUT

L'Hospital Infantil de la Vall d'Hebron obre la sala familiar més gran d'Europa

Amb 350 metres quadrats, hi podran descansar els pares dels nounats hospitalitzats

La Fundació Ronald McDonald, que patrocina aquest espai, n'inaugurarà tres més a Espanya

undefined51031465   vall d hebron presenta la sala familiar ronald mcdonald m 191122144337

undefined51031465 vall d hebron presenta la sala familiar ronald mcdonald m 191122144337 / LAURA GUERRERO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Hospital Infantil de la Vall d’Hebron ha inaugurat aquest divendres la sala familiar Ronald McDonald, la més gran d’Europa amb 350 metres quadrats on les famílies de nounats hospitalitzats poden descansar i desconnectar de les llargues i intenses jornades al tenir un fill ingressat a l’hospital.

Per aquesta sala familiar, patrocinada per la Fundació Ronald McDonald, passaran un total de 800 famílies i 2.000 persones a l’any, segons ha explicat la Subdirectora Assistencial Quirúrgica i de Crítics de Vall d’Hebron, Rocío Cebrián.

Totes les famílies amb nens hospitalitzats a l’Hospital Vall d’Hebron poden fer ús d’aquesta sala, que està en funcionament des del juny del 2019, incloent-hi les famílies que tenen fills nounats, fills ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI) pediàtrica, o fills que estaran ingressats durant una llarga estada, segons el Cap de Neonatologia de la Vall d’Hebron, Félix Castillo.

L’objectiu d’aquestes sales és oferir a aquestes famílies un espai dins del mateix hospital on poder descansar, per oferir un benestar psicològic i emocional i una experiència hospitalària més agradable, a més de reforçar la cohesió familiar i reduir les càrregues econòmiques que comporta tenir un fill hospitalitzat.

«Per al dia a dia de les famílies dels nens hospitalitzats, aquesta sala familiar aporta un salt de qualitat en l’atenció i en la millora del seu benestar emocional; els acompanyem millor en l’estada del seu fill a l’hospital», celebra Cebrián.

«Hem demostrat científicament que quan els pares no estan estressats i preocupats, i en canvi estan bé i descansats, els nens també ho estan», afegeix Castillo.

Equipament

La Sala Familiar de la Vall d’Hebron es troba a la planta baixa de l’Hospital Infantil, i disposa de cuina, menjador, dutxes, taquilles, accés a internet, sales de descans, zona d’estar amb televisió, zona de lectura, sala de lactància per a les mares, i una àrea d’activitat i jocs per als germans dels nens ingressats.

Ala Isabel i el Daniel, de Tarragona i pares del David, de 15 dies i ingressat a l’UCI pediàtrica de l’hospital, aquest espai els aporta una «sala de descans on poder alleugerir una mica la tensió» i els permet estar amb el seu fill «pràcticament tot el dia».

A més, la interacció entre famílies i pares els permet compartir experiències i recolzar-se mútuament: «Poder sortir de la teva illa delsproblemes que estàs tenint ajuda moltíssim», confessa Daniel.

«Aquesta sala és un oasi dins de l’hospital, l’olor asèptica queda enrere, la llum és molt més càlida i no blanca com a l’hospital, les cadires i el mobiliari són diferents; allò és un hospital, això és una sala familiar», recalca Daniel.

L’Hospital de la Vall d’Hebron ha hagut d’alliberar l’espai de 350 metres quadrats per ubicar la sala familiar, on abans hi havia una sala de rajos X, segons explica Félix Castillo.

Segons la presidenta de la Fundació Ronald McDonald a Espanya, Blanca Moreno, el pressupost per a la construcció de la Sala Familiar ha sigut de 500.000 euros, recaptats entre donacions i per les vendes de Big Macs als més de 500 establiments McDonalds d’Espanya durant el Dia Mundial del Nen, aquest 20 de novembre, que es van destinar íntegrament als projectes de la Fundació.

Notícies relacionades

Aquesta sala familiar és la segona que s’obre a Espanya, després de la inauguració de la sala familiar a l’Hospital Universitari La Paz de Madrid el març del 2018, segons la Fundació.

La Fundació té pensat obrir en els dos pròxims anys tres sales familiars més en territori espanyol, una a Múrcia i les altres dues encara estan pendents d’assignació, segons ha avançat Moreno.