CARN DE LA MARCA LA MECHÁ

Sanitat confirma que l'alerta sanitària per listeriosi afecta tot Espanya

La ministra Carcedo avança que hi ha un cas més sense confirmar a Madrid, a més del gairebé centenar de registrats a Andalusia

Els lots de carn contaminada es van distribuir també a Extremadura, Castella-la Manxa i Tenerife

23/07/2019 La ministra de Sanidad, Consumo y Bienestar Social en funciones, María Luisa Carcedo, a su llegada al Congreso de los Diputados para la segunda sesión del debate de investidura del candidato socialista a la Presidencia del Gobierno.

23/07/2019 La ministra de Sanidad, Consumo y Bienestar Social en funciones, María Luisa Carcedo, a su llegada al Congreso de los Diputados para la segunda sesión del debate de investidura del candidato socialista a la Presidencia del Gobierno. / Ã"scar J.Barroso - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, ha confirmat que des del 16 d’agost passat està decretada l’alerta sanitària a escala nacional pel brot de listeriosi que s’ha registrat en diversos punts d’Andalusia per la carn entatxonada La Mechá, i que també s’ha estès a Extremadura, amb un cas confirmat i quatre més de sospitosos.

A més, segons ha avançat la ministra en declaracions a la cadena SER, hi ha un cas sospitós a Madrid sense confirmar. Fonts de la Conselleria de Sanitat de Madrid han ratificat a Europa Press que està en estudi aquest possible contagi per listeriosi.

D’altra banda, Carcedo ha assenyalat que els lots del producte, que es van començar a distribuir des del maig, a mésd’Andalusia i Extremadura, van arribar en "quantitats mínimes" a Castella-la Manxa i Tenerife, tot i que de moment sense sospites de possibles afectats.

Primer a Andalusia

La ministra ha comentat que, una vegada Andalusia va posar en contacte de les autoritats sanitàries els contagis produïts pel consum d’aquest tipus de carn entatxonada, "automàticament" es va activar la xarxa d’alerta alimentària, ja que hi havia "sospites" que els productes es van poder distribuir més enllà de terres andaluses. Així, s’ha comunicat a totes les CCAA l’ordre de retirada de tots els lots. Per això, ha criticat la "molt estèril" petició de Facua, que reclamava l’alerta sanitària nacional aquest dimecres quan ja estava activada des de divendres passat.

"S’han retirat tots els lots de l’empresa des del mes de maig, perquè tenia tres mesos de caducitat. Tot el produït en aquell període està immobilitzat. Existeixen controls ordinaris i periòdics, el problema sorgeix quan hi ha algun control que se salta per part de qui té la responsabilitat, en aquest cas la indústria, de seguir uns determinats protocols pels riscos de contaminació del seu producte", ha insistit la ministra, que ha afegit que la xarxa d’alerta "està funcionant".

¿Per què ha arribat fins al consumidor?

Notícies relacionades

Sobre què ha pogut fallar perquè arribés al públic aquesta carn contaminada, ha apuntat que "aquest és l’assumpte en el qual s’ha d’abocar ara tota la xarxa". "Estem demanant la informació a Andalusia, com són els processos d’elaboració d’aquesta carn, i a quins llocs poden ser els llocs estratègics de contaminació. Ara es tracta que no s’estengui el brot i que hi hagi una vigilància del control de la salut humana per detectar els casos", ha afegit.

Quant a una possible sanció a l’empresa responsable, ha puntualitzat que "vindrà a posteriori". "Després, amb serenitat, veure on es va produir l’error", ha conclòs la ministra de Sanitat.