A TOT EL MÓN

Alerta de l'OMS pel repunt de casos de xarampió

L'auge dels antivacunes fa augmentar la incidència a Europa i els EUA

BRA100  Brasilia  BRASIL   14 02 2017  Una persona se vacuna contra la fiebre amarilla hoy  martes 14 de febrero de 2017  en una clinica en Brasilia  Brasil   Este ano  Brasil ha tenido 234 casos confirmados de fiebre amarilla y 79 muertes por la enfermedad  segun un informe publicado el lunes por el Ministerio de Salud  Del total de muertes  69 ocurrieron en Minas Gerais  el estado mas afectado desde el principio el brote  El virus de la fiebre amarilla se transmite por mosquitos Haemagogus y Sabethes  EFE Joedson Alves

BRA100 Brasilia BRASIL 14 02 2017 Una persona se vacuna contra la fiebre amarilla hoy martes 14 de febrero de 2017 en una clinica en Brasilia Brasil Este ano Brasil ha tenido 234 casos confirmados de fiebre amarilla y 79 muertes por la enfermedad segun un informe publicado el lunes por el Ministerio de Salud Del total de muertes 69 ocurrieron en Minas Gerais el estado mas afectado desde el principio el brote El virus de la fiebre amarilla se transmite por mosquitos Haemagogus y Sabethes EFE Joedson Alves / Joedson Alves (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els brots de xarampió continuen propagant-se ràpidament a tot el món, el que suposa que "milions de persones a tot el món en risc de contreure la malaltia", segons els últims informes preliminars, provisionals i incomplets, proporcionats aquest mes des dels sistemes de vigilància dels diferents països al’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Així, per al període de l’1 de gener al 31 de juliol de 2019, 182 països han noticiat 364.808 casos de xarampió. Per a aquest mateix període de l’any passat, es van reportar 129.239 casos de xarampió de 181 països. No obstant, l’organització internacional adverteix que el nombre real de casos és considerablement més gran que els reportats a través dels sistemes de vigilància a causa de la falta d’informació. Concretament, estima que a nivell mundial s’informen menys d’un de cada 10 casos.

D’altra banda, per al període actual de 2019, la regió de l’Àfrica de l’OMS ha registrat un augment del 900%, és a dir, un augment de 10 vegades; la regió d’Europa del 120%, el que suposa un augment de més del doble; la regió del Mediterrani oriental del 50%, significa augment d’1,5 vegades; la regió del Pacífic occidental un 230%, el que suposa un triple augment; mentre que la regió d’Àsia sud-oriental i la regió de les Amèriques van registrar una disminució del 15% en els casos notificats.

D’altra banda, recorda que l’últim any per al qual es disposa d’estimacions mundials de casos i morts per xarampió de l’OMS és el 2017; aquell any hi va haver 6,7 milions de casos estimats de xarampió i 110.000 morts relacionades amb el xarampió, partint de 173.330 casos reportats.

L’informe amb les dades finals de les estimacions mundials de casos (353.236 casos de xarampió reportats ) i defuncions de 2018 es publicarà el novembre de 2019.

Les dades més altes des del 2006

En els primers sis mesos de 2019, els casos de xarampió reportats són els més alts en qualsevol any des de 2006, amb brots que tensen els sistemes d’atenció mèdica i provoquen malalties greus, discapacitats i morts a moltes parts del món. S’han reportat gairebé tres vegades més casos fins a la data el 2019 que en aquest mateix moment l’any passat. "Això segueix en augments anuals successius des de 2016, fet que indica un augment preocupant i continu en la càrrega global de xarampió a tot el món", adverteix l’agència en un comunicat.

La República Democràtica del Congo, Madagascar i Ucraïna han reportat el major nombre de casos aquest any. No obstant, els casos han disminuït dràsticament a Madagascar en els últims mesos com a resultat de les campanyes nacionals de vacuna contra el xarampió d’emergència, destacant l’eficàcia de la vacunació per posar fi als brots i protegir la salut. Així mateix, s’estan produint brots importants a Angola, Camerun, Txad, Kazakhstan, Nigèria, Filipines, el Sudan del Sud, el Sudan i Tailàndia.

Destaca la situació dels Estats Units, que ha reportat el seu recomptemés gran de casos de xarampió en 25 anys. I, en com la regió europea de l’OMS, s’han reportat prop de 90.000 casos durant els primers sis mesos d’aquest any: això supera els registrats per a tot 2018 (84.462), que ja són els més alts en aquesta dècada actual.

En el casd’Espanya, l’informe assenyala que, segons les dades aportades fins a l’agost, s’han informat de 361 casos sospitosos, dels quals s’han confirmat 204 casos; així s’estima que a l’any per cada milió d’habitants la incidència és de 5,18 casos. El 2018, es van confirmar 226 casos, la qual cosa va suposar 4,88 casos per cada milió d’habitants.

Falta de vacunació

Els brots més grans es produeixen en països amb baixa cobertura de vacunació contra el xarampió, actualment o en el passat, el que ha deixat un gran nombre de persones vulnerables a la malaltia. Alhora, s’estan produint brots prolongats fins i tot en països amb altes taxes nacionals de vacunació.

Això és resultat de les desigualtats en la cobertura de la vacuna, i les bretxes i disparitats entre les comunitats, les àrees geogràfiques i entre els grups d’edat. "Quan prou persones que no són immunes estan exposades al xarampió, es pot propagar molt ràpidament", assenyala l’OMS.

Notícies relacionades

Les raons per les quals les persones no es vacunen varien significativament entre les comunitats i els països, assenyala l’OMS. Els motius van des de la falta d’accés a serveis de salut o vacunació de qualitat, conflictes i desplaçaments a la informació errònia sobre les vacunes o poca consciència sobre la necessitat de vacunar.

"El xarampió es pot prevenir gairebé per complet amb dues dosis de la vacuna contra el xarampió, una vacuna segura i altament efectiva. Es necessiten altes taxes de cobertura de vacunació (95% a nivell nacional i dins de les comunitats) per garantir que el xarampió no es pugui propagar", recorda.