A L'ESTAT

L'augment de la despesa farmacèutica obliga el sector a tornar 150 milions

El creixement ha sigut d'entre 1,4 i 1,5 punts per sobre del creixement del PIB

zentauroepp36746118 pastillas190314125729

zentauroepp36746118 pastillas190314125729

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Farmaindustria calcula que haurà de tornar a les arques públiques espanyoles entre 140 i 150 milions d’euros, tal com estableix l’acord amb l’Administració que l’obliga a pagar a l’Estat quan l’increment de la despesa farmacèutica superi el del PIB.

Així ho ha anunciat aquest dimarts el president de Farmaindustria, Martín Sellés, en una trobada informativa en què ha explicat que aquest 2018 passat ha sigut el primer any des que es firmés el conveni (el 2016) en què el creixement de la despesa farmacèutica ha sigut superior al creixement del PIB.

Aquest conveni entre la patronal farmacèutica i els Ministeris d’Hisenda i Sanitat s’ha prorrogat any rere any amb l’objectiu de fer compatible l’accés als fàrmacs innovadors i la sostenibilitat del sistema sanitari públic.

Sellés ha assenyalat, no obstant, que encara esperen una reunió amb Hisenda i Sanitat per conèixer exactament quin ha sigut l’increment de la despesa farmacèutica el 2018 i en quant ha superat el creixement del PIB real.

Ha detallat que aproximadament el creixement de la despesa farmacèutica ha sigut d’entre 1,4 i 1,5 punts per sobre del creixement del PIB i, per tant, la quantitat a tornar serà entre els 140 i 150 milions d’euros.

"Creixements raquítics"

"És una xifra molt important i vull que s’entengui l’esforç que això suposa per a la indústria farmacèutica on els creixements han sigut raquítics", ha remarcat Sellés, que ha reconegut que el 2018 ha sigut el primer any en què el creixement ha sigut "relativament generós".

Ha explicat que al’Assemblea Extraordinària de Farmaindustria en què es va acordar aquesta modalitat de conveni es va detallar també quina seria la fórmula de repartiment entre les companyies que formen part d’aquesta patronal.

Uns criteris que tenen en compte el volum de vendes de cada companyia i el creixement de cadascuna, així com el pes del sector d’oficines de farmàcia i de farmàcia hospitalària.

Respecte a la negociació del futur conveni, Sellés confia a continuar per la línia de l’entesa amb l’Administració, però espera que el nou acord inclogui "més aspectes" que l’actual, "que simplement està lligat al creixement del PIB".

En aquest sentit, ha dit que les dues parts, en les reunions celebrades, han manifestat la seva voluntat d’arribar a un acord sobre un nou conveni que inclogui aspectes com les inversions de la indústria a la nostra Espanya, com ara inversions en investigació bàsica i clínica o en plantes de producció.

Model de compra de medicaments

Sobre l’informe de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIRef) que proposa la implantació d’un model de compra de medicaments a escala nacional similar al sistema de subhastes, Sellés ha advertit que aquesta modalitat no és fàcil d’implantar a nivell nacional i podria ocasionar "desproveïments severs" de medicaments amb "greus" conseqüències per als pacients.

Ha confiat que de cara a pròxims informes es tinguin en compte tots els agents del sector i que es mesurin els resultats en salut i beneficis econòmics dels nous fàrmacs, que impliquen una reducció dels costos per al sistema sanitari.

Notícies relacionades

Sobre el desproveïment de fàrmacs, ha ressaltat que en la immensa majoria dels casos hi acostuma a haver a disposició dels pacients altres productes amb les mateixes indicacions i els mateixos efectes terapèutics.

També ha assenyalat que com millors i més exigents siguin els controls de qualitat en el procés de producció de medicaments, més probabilitats hi ha de detectar lots amb alguna deficiència que fa que no es puguin posar a disposició dels pacients i generin desproveïment.