Campanya preventiva

Compte amb abusar dels protectors d'estómac

L'ICS adverteix d'efectes adversos davant d'un consum elevat i inadequat d'aquests fàrmacs

people, healthcare and problem concept - unhappy man suffering from stomach ache at home

people, healthcare and problem concept - unhappy man suffering from stomach ache at home / lev dolgachov

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Institut Català de la Salut(ICS) i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) han llançat una campanya per advertir del consum elevat i inadequat dels fàrmacs denominats com a protectors d’estómac i combatre la falsa creença que la polimedicació requereix prendre’ls.

La campanya té per objectiu sensibilitzar la població de la importància que té fer un bon ús dels inhibidors de bomba de protons (IBP) –popularment coneguts com a protectors d’estómac–, i informar delsriscos que suposa per a la salut un consum inadequat d’aquests medicaments. 

Segons dades del Servei Català de la Salut prop del 70% dels pacients majors de 65 anys atesos en les àrees bàsiques de salut de l’alt Maresme (Calella, Malgrat, Canet, Pineda i Tordera) i la Selva marítima (Blanes i Lloret de Mar) són consumidors d’algun medicament IBP, mentre que l’Alt Maresme és el territori de la Regió Sanitària de Girona amb un consum més elevat d’aquests fàrmacs.

Falsa creença

Segons ha informat l’ICS, hi ha una falsa creença, sobretot entre la població polimedicada, que com més consum de medicaments, més necessari és prendre IBP per protegir l’estómac.

Els IBP (omeprazole, pantoprazol, lansoprazol, rabeprazol o esomeprazol) són medicaments que actuen disminuint la quantitat d’àcid gàstric produït per les glàndules en el revestiment de l’estómac. 

Aquest àcid produït de manera natural serveix per digerir els aliments i absorbir els nutrients i, per tant, es reduirà en ocasions comptades.

Segons l’ICS, els inhibidors de bomba de protons estan recomanats per als pacients majors de 65 anys que prenen algun fàrmac antiinflamatori per al dolor (ibuprofèn, diclofenac o dexketorprofèn) o bé en aquells pacients amb patologies concretes d’estómac com ara úlceres d’estómac o intestí, reflux gastroesofàgic o sagnat gàstric. 

Sempre sota supervisió mèdica

No obstant, després d’haver iniciat un tractament amb IBP és important que el metge torni a avaluar el pla de medicació per si és necessari que el pacient n'aturi o no el consum.

La campanya, que consisteix en càpsules de vídeo a les xarxes socials i en el repartiment de díptics, explica que el tractament d’IBP ha de ser "delimitat en el temps i sempre sota supervisió mèdica". 

Notícies relacionades

"Un consum prolongat d’aquest fàrmac pot tenir efectes adversos per a la salut perquè la disminució de l’àcid de l’estómac pot desencadenar en problemes d’absorció de vitamines, calci o magnesi, i aquest dèficit, amb el temps, pot provocar anèmia, un augment de fractures òssies o bé un risc més gran de patir infeccions", assenyalen els metges.

L’any 2018 a tot Catalunya es van dispensar aproximadament uns 8 milions d’envasos de medicaments prescrits i finançats pelsistema públic i va ser l’omeprazol el segon medicament més prescrit després del paracetamol.

Temes:

Medicaments