Els EUA aproven un polèmic medicament contra la depressió

El nou fàrmac és un derivat de la ketamina, un anestèsic utilitzat també com a droga recreativa

depresion

depresion

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) ha aprovat un nou fàrmac per tractar les persones amb depressió que no responen a cap tractament, la primera finestra que s’obre en diverses dècades per als prop de cinc milions de nord-americans que es troben en aquesta situació. El nou antidepressiu es presenta com una droga d’acció ràpida, que produeix efectes en només unes hores, en contraposició a altres medicaments del ram, que tarden setmanes o mesos a actuar sobre el pacient. Batejat com a esketamina, ha sigut desenvolupat per la farmacèutica Janssen i es comercialitzarà en forma d’esprai nasal sota el nom comercial de Spravato

La notícia ha despertat tanta esperança com cautela entre la comunitat mèdica, tant per les incògnites que envolten el nou medicament com pel potencial d’abús que presenta. El nou tractament es deriva d’un component de la ketamina, un potent anestèsic que és també utilitzat il·legalment com a droga recreativa, particularment en l’escena rave. Allà és coneguda pels seus efectes al·lucinògens, euforitzants i de dissociació de la ment i el cos. “És indubtablement un avenç de gran envergadura, però els metges hauran de ser molt assenyats i aprendre sobre la marxa com respon”, li ha dit el psiquiatre de la Universitat de Colúmbia, Jeffrey Lieberman, a ‘The Washington Post’.

La ketamina en genèric ja fa uns quants anys que s’administra per via intravenosa en centenars de clíniques del país i ha demostrat la seva efectivitat en alguns pacients amb depressió severa, segons diversos estudis. Respecte al nou tractament, els assajos clínics realitzats i finançats per Janssen han donat resultats que estan lluny de ser concloents. Dels quatre assajos amb pacients als quals ha sigut sotmesa l’esketamina, només en dos ha donat millors resultats que el placebo

Notícies relacionades

El vistiplau de la FDA arriba en un moment de creixent sensibilització sobre els riscos d’alguns medicaments. El país està immers en una devastadora epidèmia d’opioides, que va tenir la seva gènesi als laboratoris farmacèutics i les consultes mèdiques amb la prescripció massiva d’analgèsics narcòtics per al dolor crònic. Per evitar l’abús del nou medicament o la seva diversió cap al mercat negre, no es vendrà amb recepta a les farmàcies i només podrà ser administrat en hospitals i consultes mèdiques. L’etiquetatge de les capses portarà la màxima advertència de la FDA per alertar el pacient que podria experimentar efectes sedatius i problemes d’atenció i judici. També s’informarà del potencial d’abús de la droga i la possibilitat d’experimentar pensaments suïcides. 

L’esketamina és el primer tractament contra la depressió que arriba al mercat nord-americà des del Prozac el 1988. D’acord amb els experts, actua seguint un mecanisme diferent a la majoria d’antidepressius existents fins ara. “No hem tingut res nou en 30 anys”, ha dit el professor de psiquiatria de la Universitat de Vanderbilt, Steven Hollon. “De manera que, si aquest medicament és una forma efectiva de proporcionar una resposta més ràpida a la gent resistent al tractament, i som capaços d’utilitzar-lo amb seguretat, serà com un regal del cel.” Altres professionals adverteixen que s’ha de ser prudent perquè ja al seu dia es van exagerar els beneficis d’altres antidepressius com el Prozac quan van sortir al mercat.