centre de referència

La Vall d'Hebron tracta el càncer pediàtric amb 'tumors mirall' en ratolins

Un programa de medicina personalitzada implanta en aquests rosegadors teixits extrets dels pacients

Comik contribueix a generar més coneixement sobre aquesta malaltia que afecta un de cada 7.000 nens

zentauroepp46951600 cancer vall hebron190213184757

zentauroepp46951600 cancer vall hebron190213184757

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El programa de Medicina Òmica en Nens (Cancer Omics for Kids, en anglès) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona ha atès més de 40 casos de càncer pediàtric des del 2016, any en què va començar. Comik és un programa de medicina personalitzada en tumors sòlids infantils mitjançant el qual es realitza una anàlisi genètica exhaustiva dels tumors en aquells casos en què els pacients no responen als tractaments actuals o es troben en una situació de recaiguda. La Vall d’Hebron és centre de referència de càncer pediàtric. 

La importància d’aquest projecte rau en el fet que permet obtenir una firma molecular específica, única i singular, per al tumor de cada pacient i que, d’aquesta manera, facilita l’ús de teràpies dirigides basades en les anomalies moleculars detectades. Atès que el càncer pediàtric és una malaltia rara que afecta només un de cada 7.000 menors de 15 anys, els nens amb aquesta malaltia són "molt orfes" en aquest tipus de teràpies, com ha dit aquest dimecres Gabriela Guillén, metge de la Unitat de Cirurgia Oncològica Pediàtrica de la Vall d’Hebron.

Una vegada el tumor evoluciona en els ratolins, els experts proven en aquests rosegadors diferents tractaments

El programa Comik identifica teràpies efectives per a un subgrup de pacients amb mal pronòstic. ¿Com? "Prenem una mostra del tumor per realitzar-li una anàlisi molecular. El teixit tumoral extret del pacient s’implanta en ratolins, en el mateix òrgan o zona que el tumor original", ha explicat Guillén. D’aquesta manera, els tumors evolucionen en els ratolins i els experts poden provar en aquests rosegadors diferents tractaments. Són els anomenats ‘tumors mirall’ (PDX ortotòpics, en literatura científica) i en la seva utilització l’Hospital de la Vall d’Hebron és pioner. Aquests ‘tumors mirall’ tenen una evolució més semblant a la que té lloc en el pacient i així la teràpia es prova de manera més vàlida i fidedigna.

Dianes terapèutiques

Una vegada implantat el ‘tumor mirall’ en el ratolí, els experts proven en aquest animal diferents tractaments en funció de les dianes terapèutiques que s’hagin identificat en l’anàlisi molecular prèvia. "És una manera de provar noves teràpies en tumors de recaiguda o d’alt risc evitant l’exposició del pacient a fàrmacs inefectius", ha apuntat per la seva part Raquel Hladun, metge del Servei d’Oncologia Pediàtrica del centre. És a dir, és una manera de generar més coneixement en càncer infantil. 

Notícies relacionades

Al llarg d’aquests anys, Comik ha identificat una sèrie de dianes moleculars que han permès als professionals de la Vall d’Hebron utilitzar fins a vuit teràpies personalitzades (totes diferents) en el 35% dels 40 pacients inclosos en el programa. Els pacients que s’han beneficiat de Comik inclouen nens i adolescents amb sarcomes ossis, rabdomiosarcomes, sarcomes de parts toves no rabdomiosarcoma, neuroblastomes, tumors hepàtics, carcinoma de tiroide, gliomes d’alt grau i tumors difusos de tronc.

Paral·lelament, a través de Comik, la Vall d’Hebron està creant un banc de ‘tumors mirall’ per provar futures teràpies. "Potser ara no hi ha una teràpia per a un tumor en concret, però pot ser que sí que existeixi d’aquí uns mesos", ha dit Guillén. Fins al moment, Comik ha aconseguit establir 24 models de ‘tumors mirall’, els quals representen 11 tipus diferents de tumors pediàtrics. Un mateix nen pot tenir fins a dos o tres ratolins ‘mirall’.