ELS TESTIMONIS

Les mares de Nou Barris exigeixen més pediatres al CAP de Cotxeres

Un sol especialista, que treballa quatre dies a la setmana, fa la feina de tres, denuncia el veïnat

«Li han posat la vacuna de la varicel·la diversos mesos tard: no em donaven hora», narra una jove amb el seu nadó

zentauroepp46863128 barcelona 07 02 2019  sociedad   mares de vilapicina  nou ba190208124950

zentauroepp46863128 barcelona 07 02 2019 sociedad mares de vilapicina nou ba190208124950 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Unes 20 mares del barri de Vilapicina i la Llobeta (Nou Barris) fa diverses setmanes que es mobilitzen contral’atenció pediàtrica del Centre Integral de Salut (CIS) Cotxeres. Aquest centre sociosanitari, concertat amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) i gestionat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya, ofereix un servei públic. Compta, entre altres serveis, amb un centre d’atenció primària (CAP) i un centre d’urgències d’atenció primària (CUAP). I amb un únic pediatre de 60 anys, que treballa només quatre dies a la setmana (un 80% de la jornada laboral), per a una població de 3.400 nens. Veïns i usuaris del CIS Cotxeres culpen principalment la gestió del centre, i no els professionals sanitaris, de la situació. Que el que passa al CIS Cotxeres serveixi com a exemple del que també passa a altres centres de salut de Barcelona.

“Els bons professionals del CIS Cotxeres han acabat marxant, cremats. La gestió del centre no els cuida. Al CUAP hi ha llistes d’espera de fins a cinc hores. Les mares se’n van a les urgències de la Vall d’Hebron”, explica laRosi, veïna del barri i mare de dos nens de 12 i vuit anys. L’Associació de Veïns i Veïnes de Torre Llobeta-Vilapicina estima que en aquest centre fan falta tres pediatres, entre altres professionals. Hi ha un metge de família que “reforça” l’atenció pediàtrica però que, com explica la Rosi, és al CUAP i no a la planta de pediatria del CAP.

L’associació de veïns estima que en aquest centre fan falta tres pediatres

LaLena té un nadó de gairebé quatre mesos. “Al pediatre l’han deixat per a les revisions normals. Quan arribes amb el nen per una malaltia o una urgència, el mira un metge de família”, es queixa aquesta mare. Quan va complir la seva primera setmana de vida, el nadó de la Lena havia de passar la seva primera revisió pediàtrica. “Però no se la van poder fer perquè no tenien hores”, explica la mare. “Ara al febrer li toca la revisió dels quatre mesos i encara no tinc hora”. “Aquí no compleixen el calendari de revisions, que inclou també el de vacunes. Un pediatre fa la feina de tres”, es queixa, al costat de Lena, una mare embarassada. El pediatre del CAP del CIS Cotxeres atén una mitjana de 40 visites al dia, quan el límit haurien de ser 28.

La vacuna de la varicel·la, tard

El fill de laPaula té 20 mesos i en fa dos que espera que li donin hora per a la revisió dels 18 mesos. “Me l’han donat per avui [dijous 7 de febrer]”, explica aquesta jove a les portes de Cotxeres. “Em posaven l’excusa que no hi havia pediatre. La vacuna de la varicel·la l’hi han posat diversos mesos tard”, denúncia la Paula, qui a més explica l’experiència en aquest centre d’una altra mare del barri. “Ella té un nadó de la mateixa edat que el meu, que havia estat ingressat per pneumònia a l’Hospital Doctor Trueta de Girona. El nen va tornar a posar-se malalt i va venir al CUAP de Cotxeres, on la va atendre un metge de família que li va receptar un xarop per a la tos. La mare va llegir el prospecte i va veure que no estava recomanat per a nens tan petits”.

Aquesta mare, segons el relat de la Paula, va decidir trucar al telèfon CatSalut Respon (061), on li van recomanar que no “li donés això” i que posés una “reclamació”. “El tractament que li havia donat el metge era un antihistamínic per a nen més grans”, diu la Paula. “Demanem pediatres que atenguin els nostres fills aquí. L’altre dia al meu fill se li va trencar el fre i me’n vaig anar amb ell directament a l’Hospital de Sant Pau. Estem col·lapsant els hospitals”.

“El meu fill es va trencar el fre i vaig preferir portar-lo a Sant Pau. Estem col·lapsant els hospitals”

Paula

Mare i usuària del CIS Cotxeres

Notícies relacionades

Fonts del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), l’empresa gestora, asseguren que el 18 de febrer s’incorporarà un nou pediatre al servei d’atenció primària del CIS Cotxeres. Els veïns desconfien perquè era el mateix que s’havia d’incorporar el dia 1 i no ho va fer. Les mateixes fonts del CSC reconeixen que entre l’agost i el desembre el CIS Cotxeres “va perdre” dos pediatres perquè “se’n van anar”. El consorci està buscant “alternatives” com “acords” amb un “hospital terciari”. I asseguren que la situació no és un “problema de diners”, sinó de “professionals”, ja que falten pediatres a Catalunya i a tot Espanya.

Joan Gil, vocal de sanitat de l’AAVV Torre Llobeta-Vilapicina, molt mobilitzada també per la falta d’especialistes al CIS Cotxeres, llança una advertència: “La pediatria és el servei més fàcil de privatitzar perquè tots sabem que ‘pel meu fill, el que sigui’”.