MALA DIGESTIÓ

Desmuntant mites sobre la intolerància a la lactosa

La mala digestió d'aquest sucre afecta entre al 10% i el 50% dels centreeuropeus

«Tots els mamífers estan programats per deixar de fabricar lactasa al deixar de mamar», diu el doctor Azpiroz

zentauroepp30183475 barcelona 25 06 2015 sociedad variedad de tipos de leche que190206193252

zentauroepp30183475 barcelona 25 06 2015 sociedad variedad de tipos de leche que190206193252

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Dolor abdominal, inflor, nàusees, flatulència i diarrea són els símptomes més comuns de la intolerància a la lactosa (IL), que no és cap altra cosa que la mala digestió d’aquesta substància. La lactosa és el sucre que es troba a la llet i els productes lactis. L’intestí prim necessita l’enzim lactasa per pair la lactosa. Les persones amb deficiència primària de lactasa o lactasa no persistent (LNP) són les que presenten símptomes d’intolerància a la lactosa. No totes tenen el mateix grau d’intolerància. “Tots els mamífers, durant el període de lactància, tenen lactasa a l’intestí, però estan programats perquè desaparegui al deixar de mamar”, assenyala Fernando Azpiroz, cap del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

“Al llarg de l’evolució es va produir una mutació a l’ésser humà per la qual una part de la població manté la lactasa a l’edat adulta, mentre que la resta la perd al deixar la lactància, com passa amb la resta dels mamífers”, prossegueix Azpiroz. Segons l’Associació d’Intolerants a la Lactosa d’Espanya (Adilac), menys del 10% de la població del nord d’Europa té intolerància a la lactosa; entre el 10% i el 50% delscentreeuropeus i els mediterranis poden presentar aquest problema i més del 70% delsasiàtics, àrabs, africans, afroamericans i indis americans experimenten una “alta prevalença” d’intolerància a la lactosa.

Més del 70% de la població asiàtica presenta una “alta prevalença” d’intolerància a la lactosa

El problema de l’intestí irritable

Com explica l’especialista de la Vall d’Hebron, els intolerants a la lactosa “no poden tolerar quantitats altes de llet”. No obstant, l’expert també hi introdueix un matís: “Aquestes persones poden tenir símptomes d’intolerància si beuen un litre de llet, però poden prendre sense cap problema un tallat, un iogurt o un gelat”. Així, la intolerància a la lactosa només es manifesta amb “grans ingestes” de llet. Adilac matisa que tot “depèn” del nivell d’intolerància, ja que “hi ha persones que amb un únic got o un iogurt ja mostren símptomes”.

“Hi ha persones amb l’intestí molt sensible que, si a més tenen falta de lactasa, poden tenir molèsties al prendre llet, però aquestes molèsties també es produeixen amb altres aliments com els llegums o les hortalisses, o si prenen fibra. Aquests símptomes es deuen més al fet que tenen un intestí irritable que a la intolerància a la lactosa”, recalca el doctor Azpiroz, que comenta que en els últims anys “no hi ha un augment aparent”d’intolerants a la lactosa, si bé últimament es parla més d’aquesta problemàtica.es parla més 

“De vegades a la consulta venen pacients preocupats perquè noten problemes digestius i els atribueixen a la llet. Normalment és perquè tenen un intestí irritable. Sovint, la intolerància a la lactosa no està relacionada amb els símptomes que experimenten”, avisa el metge. Així, Azpiroz llança un missatge “tranquil·litzador” sobre això, ja que molta gent té una “concepció errònia” d’aquesta problemàtica. Fins i tot les persones amb l’intestí irritable i dèficit de lactasa poden tolerar petites quantitats de lactosa presents a la dieta o en alguns medicaments, com per exemple l’ibuprofèn o el paracetamol. 

Una vida “completament normal”

Notícies relacionades

És cert que la indústria farmacèutica inclou la lactosa anhidra, la lactosa hidratada i el monohidrat de lactosa en la fabricació de molts comprimits, però les dosis de lactosa a les medicines són, en paraules d’Azpiroz, “irrellevants”. Així, el metge posa èmfasi en el fet que les persones amb deficiència de lactasa, que és una “evolució normal” dels mamífers, poden fer una “vida completament normal” i poden prendre la quantitat de llet d’una “dieta normal”. Adilac no opina el mateix: “Una dieta normal és un got de llet i un iogurt, 17,5 grams de lactosa, i això és molta lactosa que no la tolera l’intolerant a la lactosa”.

Un test de l’alè amb sobrecàrrega de lactosa o una biòpsia són mètodes senzills per aldiagnòstic de la falta de lactasa. L’Adilac inclou a la seva pàgina web un “termòmetre” que mesura els nivells de lactosa de diferents productes lactis.