«PLA ESTRATÈGIC»

Els pacients oncopediàtrics del Parc Taulí seran atesos a la Vall d'Hebron

Salut defensa que la «concentració» beneficia els malalts perquè el càncer té «diferents patologies»

L'Ajuntament de Sabadell i els veïns critiquen no haver sigut informats prèviament d'aquesta mesura

zentauroepp35510334 sabadell 13 09 2016  sociedad   hospital parc taul  donde ha190121170849

zentauroepp35510334 sabadell 13 09 2016 sociedad hospital parc taul donde ha190121170849 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’Hospital Parc Taulí de Sabadelltancarà el servei d’Oncologia Pediàtricapròximament i els seus pacients seran derivats a l’Hospital Vall d’Hebronde Barcelona. Fonts de la Conselleria de Salut, que no precisen quan es durà a terme aquesta mesura, justifiquen que les patologies oncològiques pediàtriques “es poden beneficiar” de la concentració entre altres motius pel fet que sota el nom de càncer pediàtric hi ha més de 100 patologies diferents, cosa que fan “enormement complex” dominar totes les opcions diagnòstiques. 

Un informe delConsell Interterritorial del Sistema Nacional de Salutdel setembre, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, també defensa la necessitat de concentrar els serveis de pediatria. Sant Joan de Déu és l’altre gran hospital català de referència en càncer infantil. Altres comunitats espanyoles estan duent a terme mesures com aquesta, que no obstant no convencen tothom. L’alcaldable pel PSC a l’Ajuntament de Sabadell, Marta Farrés,va criticar aquest diumenge aquesta mesura, la qual considera “un enorme error”.

Segons ella, el tancament definitiu de l’oncopediatria del Parc Taulí, hospital de referència de la comarca del Vallès Occidental que dona cobertura a un milió de ciutadans, té data: el 7 de febrer. Actualment a Catalunya hi ha un total de 209 casos de menors amb càncer que s’estan tractant en algun hospital del territori i, d’aquests, un total de 17 el fan al Parc Taulí. “Hem de mantenir aquest servei”, insisteix la socialista, que critica que la conselleria no hagués informat de res fins a la data. 

Reunions

L’Ajuntament de Sabadell, que té dos representants al Consell de Govern del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí (l’alcalde, Maties Serracant, i el regidor de Salut), ignorava fins aquest dilluns els plans de tancament de l’oncopediatria. El consistori ha publicat avui un comunicat en què diu “desconèixer” l’“abast” del procés de concentració dels serveis d’oncologia pediàtrica en hospitals de referència, però afirma que “treballarà” per què “es mantingui” l’atenció al Parc Taulí.

Notícies relacionades

Aquesta mateixa tarda representants del CatSalut s’han reunit amb l’Ajuntament de Sabadell i, segons Salut, la conselleria ha escoltat les reivindicacions per mantenir la proximitat territorial i s’ha compromès a “estudiar” diverses possibilitats per avaluar quina activitat és “susceptible” de mantenir-se al centre. Aquest dimarts hi haurà una altra reunió entre la Conselleria de Salut, la comunitat mèdica i la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc) que estarà centrada en aquesta mesura, informa Manuel Navas, president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS), que desconeixia aquest pla.

Una instrucció del 2011

Fonts de l’Hospital Parc Taulí que declinen fer valoracions sobre això, assenyalen que “existeix des de fa anys una instrucció” sobre aquest possible trasllat de l’oncopediatria. Es refereixen a la instrucció per a la reordenació dels serveis sanitaris d’alta especialització i de l’atenció continuada, presentada el 2011 pel llavors director del CatSalut, Josep Maria Padrosa. Aquesta instrucció, anunciada en un moment de grans retallades, buscava, segons Salut, “configurar un nou model de terciarisme [això és, de serveis altament especialitzats que es beneficien de la seva concentració en un número reduït de centres sanitaris] basat en criteris de qualitat i eficiència”.

Els hospitals catalans que passaran a oferir els serveis d’Oncologia Pediàtrica. / CATSALUT