INVESTIGACIÓ

El 87% de les dones addictes pateixen un trastorn psiquiàtric associat

Un estudi europeu destaca el factor femení de l'anomenada patologia dual

El 70% de les consumidores de droga han sigut víctimes de violència masclista

zentauroepp32177557 barcelona 15 12 2015   tema consumo de hero na  sala de veno190104134723

zentauroepp32177557 barcelona 15 12 2015 tema consumo de hero na sala de veno190104134723

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El 87% de les dones consumidores de drogues per via injectada a Europa pateixen, com a mínim, una altra patologia psiquiàtrica associada. Així ho posa de manifest l’estudi 'Psychiatric comorbidity and intimate partner violence among women who inject drugs in Europe: a cross-sectional study' publicat a la revista ‘Archives of women’s mental health’, que ha sigut finançat per la Comissió Europea (CE) i coordinat per la doctora Marta Torrens,  cap del grup d’investigació en addiccions de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) de Barcelona.

Tenir una addicció a les drogues i, alhora, una malaltia d’origen psiquiàtric és el que es coneix mèdicament com a patologia dual o comorbiditat. Segons aquest estudi, en què han participat altres països com Àustria, Itàlia, Anglaterra, Escòcia i Polònia, 9 de cada 10 dones addictes a drogues injectades pateixen, a causa d’això, un trastorn psiquiàtric. El més habitual és la depressió (en tenen el 76% de les dones que han participat en aquesta investigació), seguida del’ansietat  (el 54%) il’estrès posttraumàtic (el 52%).

Les patologies més comunes associades a l’addicció són la depressió, l’ansietat i l’estrès

Els resultats d’aquest estudi, amb una clara perspectiva de gènere, destaquen el factor femení de la patologia dual: les dades revelen que les dones addictes a drogues tenen tres vegades més trastorns psiquiàtrics en comparació amb les dones de la població general. En relació amb els homes, presenten més trastorns de personalitat límit i consumeixen menys tipus de drogues, mentre els homes pateixen més trastorns de personalitat antisocial i consumeixen més drogues diferents.

D’esquerra a dreta, Marta Torrens i Judit Tirado-Muñoz. / HOSPITAL DEL MAR

Violència masclista

"Que tantes dones addictes presentin, a més, una patologia psiquiàtrica complica encara més la seva situació", explica la doctora Judit Tirado-Muñoz, primera signant d’aquest estudi que ha estat premiat pel European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction com una de les millors investigacions fetes en el camp de les drogues il·legals. A més, com explica Tirado-Muñoz, les dones consumidores de drogues injectades corren més risc de ser víctimes de violència masclista, fet que incrementa les possibilitats de presentar un trastorn d’estrès posttraumàtic. "El risc de patir estrès traumàtic és el doble quan ets víctima de violència masclista", assegura aquesta doctora.

Com relata Tirado-Muñoz, el 70% de les dones que han participat en aquest estudi són o han sigut víctimes de violència masclista al llarg de la seva vida". La doctora posa èmfasi que "costa més" que les dones addictes "arribin" als tractaments perquè pateixen més estigmes i, sovint, "por" de perdre la custòdia dels fills.

Les dones amb patologia dual tenen més risc de patir malalties infeccioses

Els resultats obtinguts després d’aquesta investigació no són extrapolables als homes. "Ells pateixen altres patologies psiquiàtriques. El que fa més vulnerables les dones és que solen estar involucrades en la violència masclista", diu Tirado-Muñoz. A més, també hi ha més homes consumidors que dones: per cada quatre homes que consumeixen, hi ha una dona. I, als centres de rehabilitació, per cada vuit homes, hi ha una dona.

Paral·lelament, les dones consumidores de drogues tenen un altre factor de risc: la prostitució, que pot implicar malalties com el VIH ol’hepatitis C. La investigació destaca que, en els casos de patologia psiquiàtrica associada, hi ha més risc de patir malalties infeccioses, ja que es comparteix de forma més habitual el material d’injecció.

Mostra de l’estudi

Notícies relacionades

En aquest estudi, els investigadors han analitzat les dades de 226 dones consumidores de drogues, amb una mitjana d’edat de 33,4 anys i més de 12 anys d’addicció. Més del 70% havien consumit opioides (heroïna, metadona o morfina) de forma habitual en els sis mesos anteriors a l’estudi i les altres, drogues estimulants com la cocaïna, l’efedrona, l’èxtasi o la mefredona.

No es van detectar diferències significatives en els resultats en funció de la droga consumida. Sí que hi havia diferència entre les dones que rebien tractament per deixar l’addicció, ja que presentaven més comorbiditats que les que es dirigien a centres de reducció de dany, on poden consumir de forma segura.