SALUT PÚBLICA

Un total de 218 persones han tingut impetigen a Catalunya des del setembre

Hi ha hagut 41 brots en els últims tres mesos i la majoria dels afectats són escolars

És una infecció bacteriana superficial i localitzada de la pell, de caràcter lleu però molt contagiosa

cmontanyes45578080 impetigo181023154635

cmontanyes45578080 impetigo181023154635 / pavsie 123RF

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) ha registrat des de l’1 de setembre i fins al 9 de novembre un total de 41 brots d’impetigen a Catalunya, la majoria en escoles, amb un total de 218 persones afectades, la majoria escolars.

Les dades les ha facilitat la secretària general de la Conselleria de Salut de la Generalitat, Laura Pelay, en una resposta parlamentària a una pregunta formulada per la diputada del PSC Assumpta Escarp sobre les mesures adoptades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspb) davant dels brots d’impetigen detectats en diferents centres escolars catalans.

En la seva resposta, Pelay recorda que l’impetigen no és una malaltia de declaració obligatòria, però que s’han notificat un total de 41 brots des de l’1 de setembre a la XVEC, dels quals 29 han tingut lloc en escoles de la ciutat de Barcelona, amb 159 persones afectades. A més dels brots detectats a la ciutat de Barcelona, se n’han notificat des de l’1 de setembre 12 més en altres zones de Catalunya, amb 59 afectats més.

Sense "vincles epidemiològics"

Pelay també ha informat que alguns dels brots identificats a Barcelona des del setembre estan relacionats amb el bacteri ‘Staphyloccocus aureus’i altres amb el 'Streptococcus pyogenes', i que tant la distribució geogràfica com la informació recollida en les diferents investigacions "no demostra cap vincle epidemiològic entre els diferents brots". Per tant, segons la Conselleria de Salut, no es tracta d’un sol brot d’impetigen, sinó "de diferents brots que s’han originat per separat". 

Notícies relacionades

L’impetigen és una infecció bacteriana superficial i localitzada de la pell, de caràcter lleu, molt contagiosa i freqüent especialment en nens entre 2 i 5 anys, tot i que poden resultar afectades persones de totes les edats. La seva incidència s’incrementa a l’estiu, i també a començaments de la tardor, ja que es veu afavorida per la calor i la humitat.

És una infecció que s’encomana per contacte directe amb les lesions de la pell, o indirecte a partir d’objectes o roba compartida (tovalloles o material esportiu). En general, respon bé al tractament i sol ser suficient seguir un tractament antibiòtic local per curar la infecció en entre 7 i 10 dies, tot i que de vegades es requereix tractament oral, especialment si les lesions són més extenses.