Norma de Salut

València prohibirà incinerar persones obeses perquè contamina massa

La Conselleria de Salut justifica la mesura que es "necessita una quantitat molt elevada de combustible"

Un home amb obesitat mòrbida passeja pels carrers de Nova York. 

Un home amb obesitat mòrbida passeja pels carrers de Nova York.  / LUCAS JACKSON

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conselleria valenciana de Salut prohibirà la incineració de persones amb obesitat mòrbida i de cadàvers que hagin rebut tractaments contra el càncer mitjançant inserciód’agulles radioactives, segons figura en la nova ordre elaborada per aquest departament, en període d’al·legacions, per revisar i actualitzar els requisits sanitaris per a la ubicació i funcionament dels forns crematoris.

La justificació oficial de la prohibició de la incineració de persones amb obesitat mòrbida, segons ha avançat aquest dimarts el 'Levante-EMV', és que incinerar un cos d’aquest volum "necessita una quantitat molt elevada de combustible", cosa que comporta un augment "considerable de contaminació i s’ultrapassa el llindar permès".

Aquesta ordre, consultada per Europa Press, té com a objectiu establir les condicions per a la ubicació i funcionament de forns crematoris, així com "adaptar els forns existents a les noves exigències per protegir la salut de la població" tenint en compte que la cremació, com a pràctica funerària, està "prenent auge en l’actualitat".

Impacte en la salut poblacional

Així, la Conselleria aconsella, segons l’experiència acumulada, establir noves consideracions respecte a la ubicació dels crematoris i el seu funcionament, per minimitzar el seu impacte en la salut poblacional.

Per això, ordena que abans de la cremació s’extreguin els elements termoactius i es retirin dels fèretres les ferramentes i altres elements metàl·lics, així com ornaments fabricats amb resines, plàstics o qualsevol compost susceptible de formar compostos organoclorats o altament tòxics després de la combustió.

A més, els cadàvers no han de portar roba o ornaments que continguin elements metàl·lics, així com resines o plàstics, quan s’introdueixin al forn crematori i els materials de la roba no han de contenir elements que siguin susceptibles de formar compostos organoclorats o altament tòxics després de la combustió. Per això, preferentment s’utilitzaran sudaris fabricats amb materials biodegradables.

Així mateix, es prohibeix la cremació de fèretres de plom o zinc i les instal·lacions d’emmagatzemament de taüts han d’estar tancades amb pany i clau, refrigerades, a prova de rosegadors i ocells i comptar amb un sistema de control d’olors.

Ubicació de crematoris

Les noves condicions que planteja la Conselleria de Salut per poder instal·lar els forns crematoris de nova construcció són que s’instal·lin preferentment en sòl de classificació industrial i que no hi hagi nuclis poblacionals o espais vulnerables en un radi de 200 metres comptats a partir del focus d’emissió que constitueix la xemeneia del crematori.

Notícies relacionades

En el cas que no es compleixi la distància de 200 metres a espais vulnerables, el titular de la instal·lació haurà de presentar un estudi de dispersió de contaminants de les emissions esperades al forn crematori, utilitzant models matemàtics reconeguts per algun organisme internacional.

També haurà d’aportar a la Conselleria competent en matèria de sanitat les dades meteorològiques de partida utilitzades per a la modelització, així com els nivells d’immissió obtinguts a diferents distàncies de la ubicació del forn crematori per als contaminants.