Els infermers podran prescriure les vacunes

El Consell de Ministres aprova el decret que torna a aquest col·lectiu la possibilitat de receptar certs medicaments

La decisió evitarà demores als centres de salut i hospitals per la duplicitat d'algunes tasques entre metges i aquests sanitaris

zentauroepp443165 al02 almer a  27 02 03   una joven se vacuna contra el saram180820121626

zentauroepp443165 al02 almer a 27 02 03 una joven se vacuna contra el saram180820121626 / Jose Manuel Vidal

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Consell de Ministres va aprovar aquest divendres el reial decret que tornarà alsinfermers la possibilitat de receptar determinats medicaments, entre els quals les vacunes. Aquest col·lectiu de sanitaris fa anys que lluita per recuperar la facultat que va perdre el 2015, de la mà del Govern del PP, i que ha provocat algunes demores i col·lapses en centres de salut i hospitals, motivats per la duplicitat de tasques entre els metges i aquests professionals. 

El Govern es va comprometre a aprovar la normativa abans del començament de la campanya de vacunació de la grip, que és quan s’accentuen els problemes, i ha anat d’un pèl, perquè en algunes autonomies ja ha començat i en altres, com Catalunya i Madrid, comença el 22 d’octubre. 

La portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, va argumentar que el reial decret ve motivat per la necessitat d’"aportar seguretat jurídica" al maneig de medicaments que les infermeres utilitzen "habitualment". Amb la nova normativa, se’ls autoritza a prescriure fàrmacs que es desenvolupin "en un marcat caràcter col·laboratiu" i després de la seva inclusió en protocols i guies de pràctica clínica i assistencial. 

A més de les vacunes, les infermeres podran subministrar medicaments a pacients crònics, com la insulina il’oxitocina en els parts, sense esperar el permís mèdic.

Consensuat amb el sector

El reial decret ha sigut consensuat amb el col·lectiu de professionals d’infermeria i compta amb el recolzament de l’Organització Mèdica Col·legial. Al principi els metges van acollir de bon grat el canvi introduït pel PP que els atribuïa en exclusiva la prescripció, però, a poc a poc, al comprovar que es produïen certes duplicitats, han canviat d’opinió. 

De fet, fa just un any, el Fòrum Professional, integrat pel Ministeri, que encara capitanejava el PP, una representació de les autonomies i les professions infermera i metge van assolir un acord tornar a la situació inicial, davant de l’evidència que la retirada d’algunes competències als infermers havia perjudicat l’atenció sanitària.

La sentència del TC

Notícies relacionades

Si bé la modificació no va veure la llum abans de l’arribada de Pedro Sánchez al poder. De fet, el president del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez Raya, i del sindicat majoritari Satse, Manuel Cascos, tot just prendre possessió la llavors ministra de Sanitat, Carmen Montón, li van adreçar un escrit per recordar-li els deures pendents.

El decret s’ha demorat perquè, pel camí, ha sigut necessari adequar-lo a una sentència del Tribunal Constitucional que va establir que les Comunitats Autònomes són les administracions competents per acreditar les infermeres. A més, el text ha rebut el vistiplau del Consell d’Estat.