Investigació de dues universitats

Un estudi revela que com més gran és la família menys casos de càncer pateix

Els ingressos econòmics o l'edat no alteren la relació entre el nombre de parents i els tumors

38980849 59

38980849 59

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La incidència de diversos tipus de càncer augmenta en les família més petites. I això passa així a tot el món, segons un estudi sobre el vincle entre la mida de la família i el risc de tumors, segons una investigació realitzada per científics de l’Institut de Medicina Evolutiva de la Universitat de Zuric (Suïssa) i l’Escola de Medicina d’Adelaida (Austràlia) que han analitzat dades de 178 països.

El professor Maciej Henneberg, autor principal de l’estudi, assegura, a més, que "aquesta relació és independent dels ingressos, els nivells d’urbanització i l’edat". El grup d’investigadors va descobrir que no només la mida del nucli familiar, és a dir, pares i fills, sinó també la mida de la llar, inclosos els membres de la família estesa, semblen tenir un efecte protector contra el càncer.

L’estudi suggereix que la mida de la família, segons el determinat pel nombre de fills d’una mare durant la seva vida, i la mida de la llar tenen una forta correlació negativa amb la incidència de tots els tipus de càncer, independentment de l’edat de la persona. Com més gran és la família, menys freqüentment pateixen certs tipus de càncer, inclosos els càncers de cervell, bufeta, pulmó, estómac, mama, ovari colorectal i cervical, així com el melanoma. Els efectes protectors de la mida de la família són més forts per als homes que per a les dones.

Relació amb els embarassos

Se sabia anteriorment que els càncers específics de la dona, com el càncer de mama o l’ovari, depenen de la quantitat d’embarassos: com més embarassos hagi tingut una dona, menys probabilitats té de desenvolupar càncer. Sorprenentment, aquest nou estudi mostra que els efectes protectors de la mida de la família en la incidència de càncer van ser encara més grans entre els homes que entre les dones i hi ha una gran quantitat de càncers no relacionats amb la reproducció.

Notícies relacionades

El fet que el risc de càncer entre els homes depèn de la fertilitat de les seves parelles i de la mida de la llar pot semblar sorprenent, però té una explicació:la vida familiar, tot i que en certa manera pot ser estressant, crea un ambient emocional especial que pot tenir un efecte positiu en la resistència general a les malalties i, per tant, també protegeix els familiars de desenvolupar càncer.

Els éssers humans s’han adaptat a viure en estructures familiars clàssiques, és a dir, dos pares i fills, durant uns quatre milions d’anys. La pràctica de la paternitat col·laborativa, on tant el pare com la mare participen en la cura infantil, ha sigut un dels primers trets específicament humans en evolucionar. L’estudi ara suggereix que els membres de la família a la qual es donen recolzament entre si per mantenir un estil de vida saludable també poden brindar protecció contra el càncer.

Temes:

Càncer