EQUIPAMENT

El Clínic reduirà més de mig any l'espera en ressonàncies cardiovasculars

Una nova màquina d'alta gamma, finançada per la Fundació Daniel Bravo, triplicarà el nombre de proves

El dispositiu, que millorarà la precisió, incorpora unes ulleres 3D perquè el pacient pugui veure una pel·lícula

fcasals45312566 barcelona  03 10 2018  l hospital cl nic presenta una nova r181003130310

fcasals45312566 barcelona 03 10 2018 l hospital cl nic presenta una nova r181003130310 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El Centre d’Imatge Cardiovascular Avançada de l’Hospital Clínic de Barcelona triplicarà el seu nombre de proves en un any i, a més, disminuirà la seva llista d’espera: passarà dels nou i deu mesos actuals a un i mig o tres mesos a tot estirar. L’hospital ha presentat aquest dimecres una nova ressonància d’última generació que permetrà al Centre d’Imatge Cardiovascular fer més exploracions en cardiologia amb aquesta tècnica i, alhora, desenvolupar noves aplicacions en imatge diagnòstica.

Amb aquesta màquina, el Clínic triplicarà el nombre de ressonàncies cardiovasculars en un any. Els seus professionals preveuen passar de les 700 proves actuals a 2.500. "Aquesta nova màquina, a més d’afegir-se a la que ja hi havia, és més ràpida. Per això es triplicaran el nombre de proves", ha explicat als mitjans de comunicació el metge Lluís Donoso, director del Centre de Diagnòstic per la Imatge Clínic (CDIC). 

Aquesta nova ressonància magnètica obté imatges de gran resolució i definició gràcies als seus components i ‘software’ d’última generació, que al seu torn permeten diagnosticar alteracions cardíaques i vasculars amb molta més precisió en un temps d’exploració menor. A Espanya, és la primera vegada que s’instal·la una màquina d’aquestes característiques en un hospital públic.

En paraules de la metge Marta Sitges, directora de l’Institut Cardiovascular de l’Hospital Clínic, aquest és un "equipament d’alta gamma" que permetrà als professionals "ser molt més precisos a l’hora de diagnosticar". "El gran valor de la ressonància magnètica és que ens permet fer biòpsies sense punxar el pacient. La ressonància és una tècnica molt important per a pacients amb problemes cardiovasculars, perquè permet caracteritzar el teixit del miocardi, i ara, amb aquesta nova màquina, s’aconseguirà més precisió", ha apuntat Sitges.

La ressonància magnètica és una tècnica que utilitza un potent imant i ones de radiofreqüència per poder visualitzar amb detall les estructures internes del cos. La prova es realitza en una taula mòbil on s’ajeu el pacient abans de ser introduït dins de l’equip. S’utilitza per aconseguir imatges anatòmiques o funcionals del cos humà per realitzar un diagnòstic o valorar l’estat de salut d’un pacient. La ressonància magnètica es fa servir en una gran varietat d’afectacions: des de ruptures de lligaments fins a tumors.

Més comoditats

Notícies relacionades

Aquesta nova màquina de ressonància magnètica cardiovascular implica, a més, més confort del pacient. Així, per exemple, l’accés per on aquest entra per fer-se la ressonància (denominat Gantry) serà més ampli. I unes ulleres 3D li permetran visualitzar una pel·lícula o vídeo mentre li fan la ressonància. D’aquesta manera, reduint el temps d’exploració i millorant la comoditat, es disminueix la sensació de claustrofòbia i l’estrès que pot generar entrar en una màquina de ressonància magnètica.

La instal·lació d’aquesta màquina a l’Hospital Clínic ha sigut fruit de la col·laboració amb la Fundació Daniel Bravo Andreu, entitat que hi ha invertit 2,3 milions d’euros. Amb aquest nou dispositiu, el Clínic es converteix en un centre de referència a nivell internacional en el diagnòstic cardiovascular per a la imatge.