Sanitat alerta contra les campanyes per donar medul·la òssia

L'Organització Nacional de Trasplantaments avisa del perill dels qui només volen beneficiar una persona en concret

Les donacions es regeixen pel principi de solidaritat internacional i a Espanya les xifres ja són molt elevades

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització Nacional de Trasplantaments, dependent del Ministeri de Sanitat, s’ha manifestat aquest divendres en contra de les "crides públiques dirigides a buscar un donant de medul·la òssia de progenitors hemopoètics per a un pacient determinat". En un comunicat, ha deixat clar que "la probabilitat de trobar un donant mitjançant tipatges massius és molt petita". "El registre internacional compta amb més de 32 milions de donants potencials, a més de les 750.000 unitats de sang de cordó umbilical emmagatzemades als bancs públics, als quals tan sols s’unirien uns quants centenars o milers més. Tan sols l’atzar podria facilitar la troballa d’un donant en aquestes condicions".

Al contrari, continua la nota, "la relació cost/benefici d’aquest tipus de trucades i tipatges massius és molt elevada, i es produeix la circumstància que en no poques ocasions les persones que hi acudeixen ho fan tan sols en relació amb el pacient en qüestió però sense acceptar entrar al registre internacional."

La decisió de fer-se donant ha de ser meditada, afirma l’ONT, "perquè es tracta d’un compromís per a tota la vida". "Prendre aquesta decisió en moments d’intensa emotivitat arran d’un cas concret, pensant que es dona només per a una persona, pot donar lloc a negatives a donar posteriors per a qualsevol altre pacient al món que la necessiti. D’aquí la importància de rebre una informació veraç, basada en l’evidència científica", afegeix el comunicat.

Solidaritat internacional

Notícies relacionades

Segons remarca l’organització nacional, la donació de medul·la es regeix pel principi de solidaritat internacional, ja que la recerca de donants per a tot pacient es realitza en tots els registres que hi ha al món. L’ONT, en col·laboració amb les comunitats autònomes, va posar en marxa l’any 2013 el Pla Nacional de Medul·la Òssia, l’objectiu del qual és assolir els 400.000 donants l’any 2020. L’1 de gener del 2018 el registre ja comptava amb 357.492 donants de medul·la. Per tant, segons l’opinió del Ministeri de Sanitat, qualsevol campanya de sensibilització ha d’estar integrada a aquest pla.

La Comissió de Trasplantaments del Consell Interterritorial també s’ha mostrat en contra de les crides a la donació massiva, en sintonia amb l’ONT.