Polèmica

La ministra italiana de Sanitat insisteix que l'Estat no ha de coaccionar per vacunar els nens

El Govern vol posposar la normativa que obliga per al curs escolar que ve 10 vacunes

vaccination-2722937 1920

vaccination-2722937 1920

2
Es llegeix en minuts

La titular de Sanitat d’Itàlia, Giulia Grillo, ha tornat a defensar aquest dijous que els pares vacunin els seus fills abans que vagin a l’escola, però ha advertit que la coacció no pot ser l’instrument que utilitzi l’Estat per aconseguir-ho.

La ministra ha realitzat aquestes declaracions en una entrevista que publica el diari italià 'Corriere della Sera', arran de la polèmica generada al país per la intenció del Govern de posposar la normativa que obligava els pares a certificar que havien vacunat els nens abans que ingressessin a escoles bressol i escoles infantils.

El 2017, el Govern italià format llavors pel Partit Demòcrata (PD, centreesquerra) i el seu soci conservador Nou Centredreta va aprovar un decret llei que imposava la vacunació obligatòria per als menors i sancions per als pares que no complissin aquesta responsabilitat.

10 d’obligatòries

La mesura, impulsada per la llavors ministra de Sanitat en funcions, Beatrice Lorenzin, feia obligatòries per al curs escolar que ve 10 vacunes, entre les quals, les de la pòlio, diftèria, tètanus, xarampió i rubèola, i exigia que els menors en edats compreses fins als 6 anys havien d’estar vacunats.

Si no, no podrien ser inscrits en escoles bressol o llars d’infants, mentre que els pares dels nens de més de 6 anys dels quals no estiguessin vacunats s’arriscaven a afrontar sancions econòmiques.

El nou Govern, de l’antisistema Moviment Cinc Estrelles i la ultradretana Lliga, vol que aquesta normativa no entri en vigor aquest curs escolar i advoca per posposar-la per al curs 2019-2020.

El Senat ha aprovat recentment l’anomenat decret Milleproroghe, un decret llei amb què a Itàlia s’amplien les disposicions legislatives l’efectivitat de les quals cessaria a finals d’aquest any i prorroga el termini per a l’entrada en vigor de certes normatives.

Només una autocertificació

Aquest decret, que ha de passar encara per la Cambra dels Diputats després de la tornada de les vacances dels parlamentaris, inclou un punt sobre les vacunes i consent que els pares presentin només una autocertificació a les escoles per justificar que els seus fills ja han sigut vacunats.

"L’obligació continua vigent per a les 10 vacunes identificades per la norma. Canvia la sanció per a les escoles bressol i les llars d’infants, perquè creiem que la coacció no pot ser l’única eina disponible perquè un Estat aconsegueixi els objectius," considera la ministra.

La norma, prossegueix, busca la "simplificació administrativa", però "l’obligació segueix vigent", motiu pel qual es demanarà a les autoritats regionals que augmentin els controls.

Notícies relacionades

El líder de la Lliga i ministre de l’Interior, Matteo Salvini, ha rebutjat en el passat l’obligatorietat de les vacunes i ha defensat que aquesta decisió hauria de ser dels pares.

La iniciativa del Govern ha sigut criticada per membres de l’oposició, començant per la política Lorenzin, que creu que "els italians que estan en contra de les vacunes són minoria", mentre que pel senador del PD Davide Faraone s’està posant en risc la salut dels menors.

Temes:

Vacunes Itàlia