Pioner a Espanya

Primer assaig per tractar lesionats medul·lars amb cèl·lules mare

La prova, liderada per l'hospital de la Vall d'Hebron, ha començat amb el reclutament dels cinc primers pacient

fcosculluela32272019 television   el foraster  en  una vall molt especi160318174736

fcosculluela32272019 television el foraster en una vall molt especi160318174736

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’hospital de la Vall d’Hebron, l’hospital Virgen del Rocío de Sevilla i el Complex Hospitalari de la Corunya han iniciat els preparatius per dur a terme el primer assaig clínic a Espanya per tractar lesionats medul·lars aguts traumàtics amb cèl·lules mare mesenquimals.

L’assaig, que lidera l’hospital barceloní, ha començat amb el reclutament dels cinc primers pacients del mig centenar que formaran part de l’estudi, que finalitzarà el 2020.

L’estudi analitzarà la viabilitat, seguretat, tolerància i eficàcia del tractament, que utilitza cèl·lules mesenquimals troncals adultes al·logèniques de teixit adipós expandit, després que assajos previs amb ratolins hagin mostrat millores funcionals en afectats per una lesió medul·lar traumàtica.

L’assaig, promogut per Ferrer Advanced Biotherapeutics i la biofarmacèutica basca Histocell, ha reclutat cinc pacients, tres d’ells de la Vall d’Hebron.

L’investigador principal és el doctor Miguel Ángel González Viejo, cap del Servei de Rehabilitació i responsable de la Unitat de Lesionats Medul·lars de la Vall d’Hebron i investigador del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Reduir la inflamació

L’assaig, denominat SPINE (SPinal acute Injury Neurosave Evaluation), provarà les cèl·lules mare mesenquimals programades per resistir en l’ambient tòxic que es produeix a la medul·la en els lesionats medul·lars aguts traumàtics, després de comprovar que redueixen la inflamació.

"Un dels problemes per aconseguir una inclusió ràpida de pacients són els estrictes criteris d’inclusió i exclusió amb l’objecte de la seguretat més gran dels participants", ha comentat González Viejo.

L’assaig ha estat autoritzat perl’Agència Espanyola del Medicament i els comitès d’ètica dels hospitals i en la seva primera fase avaluarà pacients d’entre 18 i 65 anys amb lesió medul·lar traumàtica completa, en nivells neurològics dorsals amb lesió completa motriu i sensitiva i en el temps situat entre les 72 i les 120 hores després del trauma.

12 mesos de seguiment

En la segona fase, es tractaran pacients amb lesió motriu completa i sensitiva, i amb lesió motriu completa però sensibilitat present.

Als pacients tractats se’ls farà un seguiment durant 12 mesos després de la injecció del medicament, que es realitzarà a la medul·la espinal en sis nivells, per sobre i per sota i als dos costats del centre de la lesió.

L’objectiu és aconseguir la millora funcional dels pacients en dos nivells neurològics: recuperar sensacions i mobilitat en les extremitats inferiors. Les primeres proves en laboratori han aconseguit resultats positius.

Segons González Viejo, "l’assaig és de capital importància sobre l’evolució de la lesió en les primeres hores, quan es poden aconseguir els millors resultats, ja que actua de manera precoç sobre el procés inflamatori, sobre la denominada lesió secundària que es presenta en les hores immediates a la lesió medul·lar aguda, la qual cosa permet actuar directament sobre la lesió, en el moment de la intervenció quirúrgica per estabilitzar la fractura, descomprimir la medul·la i alinear la columna".

Notícies relacionades

La incidència de la lesió medul·lar traumàtica s’ha mantingut estable en els últims anys, situant-se en 4,4 casos per milió d’habitants i és més habitual en homes que en dones, amb una ràtio de 3,6 homes per cada dona lesionada.

En adults, la causa més habitual és l’accident de trànsit  (aproximadament el 40%), mentre que la segona causa més habitual és la caiguda accidental, que representa el 35% dels casos i afecta sobretot la població de més edat.