Condemna a l'Hospital de Nens

Indemnització de més d'un milió a un nen sense còlon per un diagnòstic tardà

L'Audiència de Barcelona reconeix que el menor no va ser degudament atès a l'Hospital de Nens de Barcelona

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L'Audiència de Barcelona ha obligat l'Hospital de Nens i companyies d'assegurances a indemnitzar amb 1,17 milions d'euros els pares d'un nen de gairebé 2 anys que no va ser tractat degudament per un restrenyiment el 2008 i va tenir una infecció que va provocar que li extirpessin el còlon i part de l'intestí prim i del recte, per la qual cosa ha de portar una bossa per als excrements, a més de causar-li una seqüela per lesió uretro-rectal.

Segons la sentència, recollida per Europa Press, el nen patia restrenyiment des de feia diversos mesos i "no va ser degudament atès pels metges, que no van veure la perillositat del quadre que presentava i no hi van posar remei, i es va produir megacòlon tòxic, al inflar-se el còlon per l'acumulació d'excrements, progressivament dessecats i cada vegada més difícils d'evacuar.

El menor, que va arribar a patir diverses aturades cardíaques –segons ha informat en un comunicat el seu advocat, José Antonio Fontanilla–, va patir una peritonitis quan la infecció va traspassar la barrera intestinal i el van haver d'intervenir d'urgència a l'Hospital de Sant Pau.

El menor, nascut el novembre del 2006, va ser atès a finals de setembre del 2008 a l'Hospital de Nens de Barcelona per patir restrenyiment i se'l va derivar a la Clínica Corachán, on el 2 d'octubre va ser visitat per un cirurgià, que va programar proves diagnòstiques per al dia 6 del mateix mes.

Estat "catastròfic"

A última hora del dia anterior, va haver de ser ingressat en aquesta clínica perquè va empitjorar el seu estat, i finalment va ser traslladat d'urgència al'Hospital de Sant Pau en estat general "catastròfic" segons un informe, recull la sentència, i l'endemà va ser intervingut quirúrgicament.

També se li va produir una fístula que afectava l'aparell urinari i que dificultava l'eventual reconnexió entre l'intestí prim i el tros de recte que li quedava. A tot això se suma que la mare va haver de deixar la feina indefinida que tenia per cuidar-lo.

Recurs contra una sentència anterior

El jutge ha estimat un recurs d'apel·lació presentat pels pares contra una sentència anterior del Jutjat de Primera Instància número 24 de Barcelona que obligava a indemnitzar-los amb 225.000 euros i ha desestimat el recurs de les parts demandades contra la mateixa sentència.

Notícies relacionades

Ha obligat a indemnitzar-lo per les seqüeles generades per l'extracció del còlon, la ileostomia, la fístula uretro-rectal, un trastorn depressiu reactiu generat per l'afectació psicològica, i un perjudici estètic per la bossa dels excrements que haurà de portar, a més de danys morals complementaris ocasionats, la incapacitat permanent parcial i les despeses farmacèutiques.

L'Audiència Provincial ha afirmat que no comparteix el criteri del jutjat anterior –que va donar més credibilitat a la versió dels pèrits de les parts demandades– i ha secundat la versió de les parts demandants, recollint que els problemes de dilatació del còlon derivaven del restrenyiment i de l'acumulació d'excrements, que veu provat que es va donar.