Retards en la sanitat pública

Una jove espera quatre anys per entrar al circuit i ser operada d'obesitat mòrbida

La noia, veïna del Garraf, assegura que a aquest temps s'hi haurien de sumar els dos anys de mitjana que hi ha de llista d'espera

Tant la metgessa de la pacient com el Síndic de Greuges han instat diverses vegades l'hospital de Bellvitge a atendre-la

Un home amb obesitat mòrbida passeja pels carrers de Nova York. 

Un home amb obesitat mòrbida passeja pels carrers de Nova York.  / LUCAS JACKSON

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Una jove de 26 anys ha esperat quatre anys a ser visitada per valorar si pot ser operada d'obesitat mòrbida a l'Hospital de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat, on va ser derivada el maig de 2013 per un professional de l'Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes (Garraf), però no va tenir la primera visita fins a l'abril del 2017.

Actualment, la pacient està al circuit del servei d'endocrinologia per valorar si és candidata a una cirurgia bariàtrica, i ha sigut visitada per diversos especialistes, segons fonts de Bellvitge. La jove ha lamentat que aquest temps d'espera "anormal" se suma al que haurà de passar una vegada entri en llista d'espera per a l'operació, que, segons dades del Servei Català de la Salut (CatSalut), és d'uns dos anys de mitjana (665 dies) a Bellvitge, i de 472 dies en el conjunt dels centres catalans.

Requeriment el 2016

La metgessa endocrina que la tractava a Sant Pere de Ribes va fer un requeriment a Bellvitge el 2016, en el qual va recollir que la jove es va queixar diverses vegades al centre de l'Hospitalet perquè no obtenia cap resposta, però aquest li va dir que encara li quedaven dos anys per visitar-la, segons la carta.

La presidenta del Defensor del Pacient, Carmen Flores, ha qualificat el cas de "denegació d'assistència" en un comunicat, en el qual ha avisat amb optar a enviar-lo a Fiscalia en cas que no es resolgui.

Queixa al Síndic

La pacient també va escriure una queixa al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, pel llarg temps d'espera, sobre el qual ha explicat que li ha ocasionat problemes com la dificultat per trobar feina amb una operació i diverses visites mèdiques a l'horitzó, després de quedar-se sense feina.

El setembre del 2016 la pacient va rebre una resposta, en la qual se l'emplaçava a ser visitada el març del 2017, i davant d'aquest lapse de temps el Síndic va demanar al llavors conseller , que es reduís el termini d'espera tant com fos possible: "Constato que en aquest cas s'hauran superat, amb escreix, els terminis de referència per a l'accessibilitat a les prestacions sanitàries" que estan a càrrec del CatSalut.

Tema recurrent a la institució

Malgrat aquest suggeriment, l'hospital no va avançar la data, ha lamentat l'afectada, sobre la qual el Síndic va dirigir una segona carta al CatSalut, el gener d'aquest any, demanant que es complissin els terminis de referència i se la informés de la data de la intervenció en cas d'estar en llista d'espera.

Fonts del Síndic han explicat que és un tema "recurrent" a la institució, que ha gestionat en els últims anys una quinzena de casos similars, i va obrir el 2014 una actuació d'ofici relativa al circuit d'atenció i les llistes d'espera de pacients que pateixen obesitat mòrbida i han de sotmetre's a una cirurgia bariàtrica. En aquesta actuació, tancada el 2017 després de detectar diverses irregularitats administratives, va constatar que aquesta patologia requereix un abordatge integral des de l'atenció primària i l'hospitalària, però no hi ha un protocol o guia clínica de tractament comú per a tots els centres.

Segon centre a Catalunya

"Resulta difícil conèixer quin termini transcorre des que un pacient és derivat a l'especialista endocrí fins que se li prescriu la intervenció", va constatar en l'actuació, en la qual va afegir que els temps d'espera entre la primera visita i l'operació són molt superiors als que s'informa.

L'Hospital de Bellvitge ha destacat que, amb l'objectiu de millorar l'atenció als pacients, està treballant en els protocols del circuit d'aquesta cirurgia "per accelerar els processos i augmentar el nombre de cirurgies". Les mateixes fonts han afegit que en els últims anys s'han fet avanços importants i, actualment, és el segon centre de Catalunya en nombre de pacients intervinguts, i fa el 16% de les operacions d'obesitat mòrbida a Catalunya.

Notícies relacionades

Entre gener i febrer d'aquest any, s'han operat a Catalunya 221 pacients amb obesitat mòrbida, i hi ha 1.711 pacients en llista d'espera.