Anar al contingut

Riscos de malformacions

Sanitat recomana no utilitzar retinoides orals durant l'embaràs

Estan indicats per a tractaments dermatològics, principalment acné i psoriasi

Sanitat recomana no utilitzar retinoides orals durant l'embaràs

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) recomana no usar retinoides orals (indicats per a tractaments dermatològics, principalment acné i psoriasi), durant l'embaràs ni en dones amb capacitat de gestació. Els retinoides orals comercialitzats a Espanya, segons informa l'Aemps a la seva web, són: acitretina (Neotigason, acitretina IFC), alitretinoïna (Toctino), bexatoteno (Targretin), isotretinoïna (Acnemin, Dercutane, Flexresan, Isdiben, Isoacne, Mayesta), tretinoïna (Vesanoid). Bexaroteno i tretinoïna no s'utilitzen actualment al Sistema Nacional de Salut (SNS).

Tant el risc de malformacions congènites associat a l'ús de retinoides orals com el d'efectes neuropsiquiàtrics (depressió, ansietat, canvis d'humor o de comportament) es descriuen en les fitxes tècniques i als prospectes d'aquests medicaments.

No obstant, el Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància europeu (PRAC) ha finalitzat recentment una revisió de la informació disponible sobre aquests riscos que conclou que per via oral "no s'han d'utilitzar" durant l'embaràs ni en dones amb capacitat de gestació.

Per als aplicats per via tòpica, l'informe assenyala que la seva absorció sistèmica és pràcticament nul·la i no es considera que aquesta forma d'administració s'associï amb risc teratogènic (defecte congènit en el fetus).

Extremar les precaucions

No obstant, la seva aplicació excessiva podria augmentar aquesta absorció, i per això, com a mesura de precaució, el PRAC aconsella no utilitzar-los en l'embaràs ni en dones amb capacitat de gestació.

Prenent com a base aquestes conclusions, l'Aemps recomana als professionals sanitaris extremar les precaucions per evitar l'exposició de retinoides durant l'embaràs, concretament, establir l'administració oral només en el cas que es consideri absolutament necessari.

A més, demana que s'informi detalladament les dones susceptibles de quedar-se embarassades sobre el risc de malformacions congènites i avortament espontani, així com les mesures preventives que s'han d'adoptar durant el tractament i posteriorment.

Sanitat recomana també que s'asseguri l'ús de mètodes anticonceptius, tant des de l'inici del tractament com al llarg d'aquest i durant un període després de la seva finalització, que va d'un mes a tres anys depenent del medicament utilitzat.

Recomana, a més, vigilar la possible aparició de símptomes o signes d'alteracions neuropsiquiàtriques com canvis d'humor o de comportament, en particular, en pacients amb antecedents de depressió, i anar al metge en cas que apareguessin.