Segons un estudi

Relacionat el menjar ultraprocessat amb un augment del càncer

En alguns països aquests tipus d'aliments suposa el 50% del consum de la dieta d'una persona

zentauroepp42100822 180215095907

zentauroepp42100822 180215095907

1
Es llegeix en minuts

El consum de menjar ultraprocessata, com refrescos, cereals o pastissos industrials, pot augmentar el risc de patir càncer, segons un estudi publicat aquest dijous a la revista British Medical JournalBritish MedicalJournal (BMJ).

En alguns països desenvolupats, aquest tipus d'aliments suposen el 50% del consum de la dieta d'una persona, afegeix la investigació, que ha anat a càrrec d'experts de la Universitat francesa de la Sorbona i de la brasilera de São Paulo.

Aquests investigadors van observar que un augment del 10% en el consum de menjar molt processat estava associat amb un 12% d'increment en el risc de càncer, especialment del de mama en el cas de les dones, afegeix el BMJ.

Les conclusions es van basar en un sondeig fet entre 104.980 adults francesos saludables, d'una edat mitjana de 43 anys, a qui se'ls va analitzar el consum de fins a 3.300 tipus diferents de menjars.

Els aliments van ser agrupats d'acord amb el nivell en què estaven processats i es va demanar als adults que indiquessin si en algun moment havien sigut diagnosticats de càncer.

Els investigadors també van tenir en compte factors de risc com l'edat, el gènere o si eren fumadors i hi havia antecedents familiars de càncer, afegeix el BMJ.

Si bé es va trobar una relació entre el menjar ultraprocessat i el càncer, no hi va haver un vincle significatiu en el cas d'aliments menys processats, com verdures enllaunades, formatges o pa fresc.

No hi ha conclusions definitives

El consum d'aliments frescos i mínimament processats, com verdures, fruites, arròs, pasta o carn fresca, es va associar amb un risc general més baix de contraure càncer, segons els experts.

"Pel que sabem, aquest estudi és el primer que investiga i ressalta l'increment del risc general de càncer -i específicament de mama- associat amb el consum de menjar ultraprocessat", assenyalen els autors.

Notícies relacionades

Els investigadors puntualitzen, no obstant, que es tracta d'un estudi només d'observació i que no hi ha conclusions definitives sobre el vincle entre aquest tipus de menjar i el càncer.

Aquests aliments solen contenir alts nivells de greix saturat, sucre i sal i menys quantitat de fibra