Segons un estudi
Relacionat el menjar ultraprocessat amb un augment del càncer
En alguns països aquests tipus d'aliments suposa el 50% del consum de la dieta d'una persona

zentauroepp42100822 180215095907
El consum de menjar ultraprocessata, com refrescos, cereals o pastissos industrials, pot augmentar el risc de patir càncer, segons un estudi publicat aquest dijous a la revista British Medical JournalBritish MedicalJournal (BMJ).
En alguns països desenvolupats, aquest tipus d'aliments suposen el 50% del consum de la dieta d'una persona, afegeix la investigació, que ha anat a càrrec d'experts de la Universitat francesa de la Sorbona i de la brasilera de São Paulo.
Aquests investigadors van observar que un augment del 10% en el consum de menjar molt processat estava associat amb un 12% d'increment en el risc de càncer, especialment del de mama en el cas de les dones, afegeix el BMJ.
Les conclusions es van basar en un sondeig fet entre 104.980 adults francesos saludables, d'una edat mitjana de 43 anys, a qui se'ls va analitzar el consum de fins a 3.300 tipus diferents de menjars.
Els aliments van ser agrupats d'acord amb el nivell en què estaven processats i es va demanar als adults que indiquessin si en algun moment havien sigut diagnosticats de càncer.
Els investigadors també van tenir en compte factors de risc com l'edat, el gènere o si eren fumadors i hi havia antecedents familiars de càncer, afegeix el BMJ.
Si bé es va trobar una relació entre el menjar ultraprocessat i el càncer, no hi va haver un vincle significatiu en el cas d'aliments menys processats, com verdures enllaunades, formatges o pa fresc.
No hi ha conclusions definitives
El consum d'aliments frescos i mínimament processats, com verdures, fruites, arròs, pasta o carn fresca, es va associar amb un risc general més baix de contraure càncer, segons els experts.
"Pel que sabem, aquest estudi és el primer que investiga i ressalta l'increment del risc general de càncer -i específicament de mama- associat amb el consum de menjar ultraprocessat", assenyalen els autors.
Notícies relacionadesEls investigadors puntualitzen, no obstant, que es tracta d'un estudi només d'observació i que no hi ha conclusions definitives sobre el vincle entre aquest tipus de menjar i el càncer.
Aquests aliments solen contenir alts nivells de greix saturat, sucre i sal i menys quantitat de fibra.
- Cuina ¿Per què mig Espanya està posant vinagre a la paella per fer ous ferrats?
- Successos Els Mossos desmantellen una narcofruiteria a Mataró i requisen 57 dosis de cocaïna
- Successos Els Mossos cacen in fraganti un depredador sexual d’estudiants en un autobús a Girona
- Eduardo Mendoza: "Tothom està indignat per alguna cosa, però jo no, vivim formidablement"
- Equipament BCN assumeix 250.000 € per les obres a la Biblioteca García Márquez
- Primers refugiats climàtics
- La crisi habitacional 83 ajuntaments catalans opten a les ajudes de la llei de barris
- 8 de cada 10 reformes eludeixen l’eficiència energètica a Espanya
- El Parlament avala els veïns a demanar desnonaments per ocupacions
- La crisi habitacional El Govern estudia la prohibició de la compra especulativa d’habitatge