en diverses províncies

Sanitat confirma 154 intoxicats per tonyina espanyola adulterada

L'Executiu comunitari investiga la venda de peix acolorit perquè sembli més vermell i fresc

atun

atun

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest dimecres la intoxicació des de començament d'any de 154 persones a Espanya i en altres països europeus per consumir tonyina espanyola adulterada, i que en 105 casos es va produir per productes de la marca almerienca Garciden.

L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) ha informat en una nota que al llarg del 2017 ha gestionat 15 alertes per presència d'histamina a la tonyina.

L'ús fraudulent de substàncies vegetals que acoloreixen de color vermell la tonyina perquè sembli més fresca és el que provoca la presència d'histamina en quantitats elevades, una substància que es produeix en el peix pel creixement de bacteris i que pot generar una intoxicació.

La Comissió Europea (CE) ha demanat a les autoritats espanyoles "aclarir amb urgència" les mesures preses en l'àmbit nacional per fer front i aturar el frau de la tonyina adulterada, que ha provocat un centenar d'intoxicacions, segons han indicat avui a Efe fonts comunitàries.

Color modificat

Brussel·les ha subratllat que la tonyina afectada anava destinada a la indústria conservera i va rebre un tractament que va modificar el seu color per donar-li un aspecte més fresc i vendre-la a un preu més elevat.

Notícies relacionades

Les fonts comunitàries han assegurat que es tracta d'una pràctica fraudulenta que "enganya" el consumidor i pot conduir a casos seriosos d'intoxicació alimentària.

Segons va informar la Guàrdia Civil la setmana passada, les intoxicacions han afectat Andalusia, Múrcia, València, Catalunya, Aragó, Castella i Lleó, Madrid i el País Basc, però també a Alemanya, França, Itàlia i Portugal.