Una tomografia permet detectar el Parkinson en persones amb trastorns del son

Investigadors del Clínic comproven que abans que el mal neurodegeneratiu sorgeixi les neurones pateixen inflamació

L'estudi confirma que algunes alteracions a la fase REM del procés de dormir condueixen a aquesta greu afectació

jgblanco15022141 md49  madrid  25 01 2011   un paciente del doctor eduard est170711121439

jgblanco15022141 md49 madrid 25 01 2011 un paciente del doctor eduard est170711121439 / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Investigadors de l’Hospital Clínic de Barcelona han confirmat que per mitjà d’una tomografia per emissió de positrons (PET), una tècnica de diagnòstic per la imatge fins ara pràcticament limitada a confirmar o descartar una recaiguda en el càncer, és possible detectar de manera precoç malalties neurodegeneratives com el Parkinson en persones afectades per trastorns del son que encara no han desenvolupat la malaltia.

La troballa, publicada a la revista The Lancet Neurology, obre la possibilitat de dirigir a processos específics del cervell la investigació a la recerca d’una teràpia eficaç contra el Parkinson. L’estudi ha observat que la tomografia amb positrons reflecteix la inflamació i la falta del neurotransmissor dopamina en la substància negra, la part del cervell que al quedar afectat provoca aquesta malaltia. L’afectació sorgeix del dèficit de dopamina al cervell i dona lloc a rigidesa i progressives alteracions en l’equilibri i la coordinació.

La prova PET, mètode de diagnòstic per la imatge que utilitza la glucosa com a contrast venós, es va fer quan els pacients estaven dormint i havien arribat al son REM, una fase del procés de dormir que es caracteritza per un moviment ràpid d’ulls. Aquest estudi, que han coordinat els neuròlegs Álex Iranzo i Eduard Tolosa, investigadors de l’Idibaps, institut d’investigació vinculat al Clínic, sorgeix de la col·laboració entre aquest centre mèdic i l’Hospital Aarhus de Dinamarca.

Malsons

MalsonsLa malaltia de Parkinson, que a Espanya es calcula que pateixen entre 120.000 i 150.000 persones, es caracteritza per l’acumulació d’una proteïna, l’alfa-sinucleïna, a les neurones i a la substància negra del cervell, com també en altres àrees del sistema nerviós. Aquesta és la causa que les neurones deixin de produir dopamina i indueixin el tremolor, la lentitud de moviments i el cúmul de símptomes que modifiquen la mobilitat, que caracteritzen el mal de Parkinson, Entre aquests signes hi ha el trastorn del son en fase REM.

Els pacients amb aquestes alteracions descriuen malsons i conductes estranyes mentre dormen, com cridar o etzibar cops de puny. Estudis anteriors realitzats pels doctors Iranzo i Tolosa ja van demostrar que aquests símptomes i el trastorn del son que impliquen poden conduir al desenvolupament de la malaltia de Parkinson.

Els investigadors han descrit que quan es pateix aquesta afectació es produeix una important inflamació que es manifesta per un augment de les cèl·lules glia del sistema nerviós, que s’ocupen de sostenir i assegurar la supervivència de les neurones. «Una de les nostres prioritats és identificar de manera precoç quins pacients desenvoluparan malalties neurodegeneratives, amb la finalitat de trobar fàrmacs que siguin dianes terapèutiques que exerceixin de noves estratègies en el tractament d’aquesta malaltia i en freni la progressió en les fases inicials», afirma el doctor Tolosa.

Notícies relacionades

Han participat a l’estudi 40 pacients, la meitat d’aquests afectats per trastorns del son a la fase REM però sense símptomes de la malaltia de Parkinson, i l’altra meitat, sans. Per mitjà de la prova PET se’ls va injectar un marcador específic de les cèl·lules glia, cosa que va permetre observar que en els pacients amb trastorns del son apareixia la mateixa inflamació característica de la glia que existeix en els malalts amb Parkinson ja diagnosticats. Aquesta inflamació no es va percebre en persones sanes.

És la primera investigació que demostra que hi ha inflamació a la glia en les fases prèvies al desenvolupament de malalties neurodegeneratives com el Parkinson, fet que converteix aquestes cèl·lules en possible diana terapèutica, un punt específic al qual dirigir un eventual nou tractament. «Desenvoluparem estudis de seguiment per veure si una inflamació més gran dona lloc a una aparició més ràpida del mal –diu Iranzo–. També determinarem si un tractament per a aquesta inflamació permet evitar el Parkinson en els malalts amb trastorns del son REM».