78 MILIONS D'AFECTATS

La gonorrea és cada vegada més resistent a antibiòtics

L'OMS insta la indústria farmacèutica i els investigadors a desenvolupar nous fàrmacs

2
Es llegeix en minuts

La gonorrea, una malaltia contagiosa de transmissió sexual, és cada vegada més resistent als antibiòtics, de manera que és més difícil i fins i tot impossible de tractar en alguns casos, ha advertit l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

"El bacteri que causa la gonorrea és especialment astut. Sempre que utilitzem un nou tipus d'antibiòtics per tractar aquesta infecció, el microbi aprèn a resistir el fàrmac", ha dit la responsable del departament de Reproducció Humana de l'agència sanitària de l'ONU, Teodora Wi.

Encara que la resistència als antibiòtics és un fenomen natural, l'ús indegut d'aquests fàrmacs en l'ésser humà i els animals està accelerant el procés i cada vegada és més gran el nombre d'infeccions en què el tractament es torna més difícil degut a la pèrdua d'eficàcia dels antibiòtics.

78 MILIONS D'AFECTATS

De cara al Congrés Mundial de les malalties de transmissió sexual i el VIH, que se celebra al Brasil del 9 al 12 de juliol, l'OMS va publicar un estudi que analitza les dades relatives al tractament de la gonorrea en 77 països.

En general, la malaltia, que afecta 78 milions de persones al món, mostra una àmplia resistència als antibiòtics més antics i barats utilitzats als països de rendes més baixes.

No obstant, l'OMS també va reportar l'existència d'infeccions gonocòcciques immunes a tota mena d'antimicrobians coneguts, fins i tot els més nous, coneguts com a ESC i que, segons l'OMS, no són efectius en el 66% dels pacients.

"Aquests casos no són més que la punta de l'iceberg", ha dit la doctora Wi, que sospita que la xifra total d'infeccions intractables és molt superior a la registrada a causa de la falta de sistemes de diagnòstic als països més pobres, on la gonorrea està més estesa.

Per tot plegat, l'OMS només recomana la prescripció de dos antibiòtics (ceftriaxona i azitromicina) per acabar amb la gonorrea, i insta la indústria farmacèutica i els investigadors a desenvolupar nous fàrmacs.

La gonorrea causa infeccions als genitals, el recte i la gola.

RISC DE CONTRAURE LA SIDA

Encara que els dos sexes poden patir aquesta malaltia bacteriana, són les dones les que pateixen més els seus efectes negatius a llarg termini, com l'esterilitat, la malaltia pelviana inflamatòria, l'embaràs ectòpic (fora de l'úter) i un augment del risc a contraure el VIH.

Notícies relacionades

Del total d'infectats per gonorrea, 35,2 milions viuen al Pacífic occidental, 11,4 milions tant al Sud-est Asiàtic com al continent africà, mentre que a les Amèriques es comptabilitzen 11 milions d'afectats, i a Europa occidental i a l'Europa de l'est, 4,7 milions i 4,5 milions, respectivament.

L'augment dels pacients amb gonorrea al món s'explica per un comportament sexual insegur -en particular, la disminució de l'ús del preservatiu-, l'augment del turisme, els sistemes de detecció poc efectius i els tractaments inadequats que no acaben amb el focus de la malaltia, argumenta l'OMS.