Ofensiva parlamentària per una llei 'antialcohol' que protegeixi els menors

El Senat debatrà a proposta del PSOE la necessitat d'una norma que eviti morts com la de Laura, la nena del coma etílic

’Botellon’ a l’Eixample de Barcelona.

’Botellon’ a l’Eixample de Barcelona. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

El debat sobre la necessitat d'una llei que protegeixi els menors davant l'alcohol reobert arran de la mort d'una nena de 12 anys per coma etílic ha arribat al Senat. El portaveu de Sanitat del PSOE a la Cambra alta, Pepe Martínez Olmos, ha registrat aquest dijous una moció en què proposa instar el Govern perquè "en el termini de sis mesos es promogui una legislació específica que contingui les mesures necessàries per prevenir i evitar el consum d'alcohol en els menors adolescents".

Olmos recorda que la mort de Laura, que és com es deia la nena, "ha sembrat de preocupació de nou la societat espanyola per les conseqüències dramàtiques que té aquest consum per a la salut dels nostres nens i nenes adolescents".

LIMITAR L'ACCÉS I LA PUBLICITAT

La llei, segons la proposta socialista, “ hauria de regular amb eficàcia tant l'accés i la venda d'alcohol entre els menors com l'exposició a la publicitat que sobre els productes de contingut alcohòlic reben els menors adolescents en la seva vida quotidiana”.

El debat no és nou. En els últims 14 anys s'ha intentat quatre vegades promoure una llei d'aquesta mena i els quatre ministres implicats en cada cas, Mariano Rajoy, Elena Salgado, Leyre Pajín i Ana Mato, es van estavellar contra les pressions del ‘lobby’ dels productors de vi, cervesa i alcohols d'alta graduació.

El senador socialista tampoc és un novell en la qüestió. Com a secretari general de Sanitat de les dues legislatures de José Luis Rodríguez Zapatero, va patir en carn pròpia la campanya dels fabricants contra el que es va denominar "erròniament 'la llei del vi". "La paraula 'vi' ni sortia en un text que només tenia com a finalitat protegir els menors", recorda Olmos.

Aquest projecte de llei, que va arribar a passar pel Consell de Ministres, va ser “consensuat amb els professionals del sector sanitari i les organitzacions de pares i mares ”, igual que ara proposa el PSOE per a la nova norma.

CONSENS CIENTÍFIC

Olmos està convençut que cap partit es podrà negar a una necessitat evident. “El perjudici irreversible que el consum d'alcohol produeix sobre la salut dels menors és una qüestió que ningú discuteix en l'àmbit del coneixement mèdic i sanitari”, assenyala.

Notícies relacionades

El Pla Nacional sobre Drogues, dependent del Ministeri de Sanitat, va reiterar després de la mort de Laura que l'altíssimes cotes de consum de l'alcohol entre menors són per la "falta de percepció del risc i el seu altíssim grau de disponibilitat".

El nomenament de Dolors Monserrat al capdavant de la cartera ministerial ha sigut acollit amb desconfiança entre els especialistes, ja que està vinculada familiarment al sector del cava.