Salut creu probable que el botulisme només estigui relacionat amb un lot o envàs

Els dos bombers ingressats continuen en estat greu

icoy34519295 alubias judias160630200413

icoy34519295 alubias judias160630200413 / 123RF

1
Es llegeix en minuts

El secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC)Joan Guix, considera "el més probable" que els dos casos de botulisme diagnosticats en dos bombers de Palafrugell (Girona) estiguin només relacionats amb un lot o un envàs de conserva de mongetes cuites o de bacallà esqueixat dessalat.

L'ASPC va ordenar aquest dijous la retirada preventiva de diversos lots d'aquests productes que es venen als supermercats de tot Espanya, i a Catalunya als establiments Bon Preu i Condis, "que estan col·laborant totalment i absolutament", segons ha assegurat Guix en declaracions a RAC-1.

Guix ha informat aquest divendres que Salut no té constància de cap nou cas de botulisme, al marge dels dos bombers que es van intoxicar el dia 27 i que segueixen hospitalitzats a Girona.

"Els bombers segueixen en situació greu a l'Hospital Trueta. Estan estables. Encara no tenim una bona resolució. No arribaria a dir que es tem per la seva vida, però el botulisme és una malaltia molt greu, que té entre un 5 i un 10% de mortalitat. Segurament aquest no serà el cas, afortunadament, perquè estan ben atesos per bons professionals i totes les mesures preses", ha declarat Guix.

El secretari de Salut ha recordat que el botulisme "és una malaltia que es transmet a través del menjar, generalment de conserves" i "en aquest cas, la situació més probable és que eren les mongetes i el bacallà".

PRIMER CAS AMB CONSERVES INDUSTRIALS

"No ens en consten més casos. És una malaltia molt estranya. Des de l'any 1995 a Catalunya n'hem tingut set brots amb 20 afectats, 18 dels quals van requerir hospitalització. Sempre han sigut relacionats amb conserves casolanes, sense garantir nivells d'higiene. Fins ara no havíem tingut cap brot relacionat amb conserves industrials", ha revelat Guix.

Notícies relacionades

Segons el doctor Guix, "els símptomes d'intoxicació botulínica comencen molt inespecíficament. Malestar, fatiga, però després la cosa es va complicant. Aquesta toxina afecta el sistema nerviós i la musculatura moguda pel sistema nerviós".

Guix ha subratllat que la col·laboració amb els fabricants i els distribuïdors dels productes sospitosos "és total i absoluta. Són marques molt serioses. Tots els processos estan perfectament protocol·litzats, amb les mesures higièniques correctes. No hi ha cap mena de dubte. El més probable és que s'hagi produït un incident relacionat amb un lot o un sol envàs".