"No sabem quants mesos s'està el virus del Zika al semen dels infectats"

Tomàs Pumarola, responsable de microbiologia a l'Hospital de la Vall d'Hebron, considera que Rio hauria de canviar totes les infraestructures per eradicar el mosquit transmissor

El microbiòleg Tomás Pumarola, al laboratori de la Vall d’Hebron.

El microbiòleg Tomás Pumarola, al laboratori de la Vall d’Hebron. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

¿És possible que les autoritats de Rio de Janeiro eradiquin abans de l'agost el mosquit que transmet el Zika? És molt difícil. L'epidèmia, per descomptat, no es controlarà amb mosquiteres o repel·lents d'insectes. La presència del mosquit 'Aedes aegypti', que exerceix de vector del virus, és massiva en aquesta capital i eradicar-lo exigiria transformar completament les infraestructures, a més d'aplicar potents mesures de sanejament ambiental. Desconec si estan fent res així. No n'han informat.

¿Quines infraestructures? Les clavegueres. Haurien de canviar tot el sistema de clavegueram de l'estat. Haurien d'eliminar els racons en què el mosquit prolifera, que és on hi ha aigua estancada: solars abandonats, parcs, jardins, testos domèstics. I controlar exhaustivament les escombraries i els abocadors. Això reduiria la presència del mosquit.

¿De quina manera es transmet el Zika? Sabem molt poques coses d'aquest virus. El transmet la picada del mosquit 'Aedes aegypti', el mateix que causa el dengue o el chikungunya. Se sap que, produïda la infecció, el virus s'està a la sang durant una setmana, de manera que el receptor el pot transmetre durant quatre o cinc dies, com a màxim. I està comprovat que el Zika és al semen dels homes infectats, que el poden transmetre.

¿Durant quant de temps? Bastant més que a la sang, però no sabem quant. S'especula que poden ser set o nou mesos, però aquest termini és un marge de seguretat establert per evitar que els homes portadors el propaguin en les seves relacions sexuals. S'aconsella que durant aquest termini no practiquin sexe sense protecció. No hi ha estudis que corroborin aquest termini. Tampoc sabem si les dones infectades transmeten el virus als homes per via sexual.

Un infectat pot superar el contagi sense percebre símptomes. Sí, però això significa que la càrrega vírica és molt baixa i, possiblement, no està en disposició d'infectar una altra persona. És a dir, si algú tornés de Rio desconeixent si ha tingut el Zika, perquè no ha notat cap malestar, però havent-lo contret, tindria escasses possibilitats de ser transmissor del virus.

"Si algú tornés  "Si algú tornés de Rio desconeixent si ha tingut el Zika tindria poques possibilitats de transmetre'l"

Escasses. Escasses, no nul·les. Segons la meva opinió, és molt difícil que algú que pateixi la infecció del Zika al Brasil sense percebre'n símptomes arribi a Barcelona amb capacitat infecciosa. És un viatge llarg, s'ha de pujar a un avió i la càrrega vírica és escassa. L'estiu que ve molta gent anirà de vacances al Carib i poden donar-se casos d'aquesta mena.

¿El principal risc el tenen les embarassades? Sí. El Zika té capacitat de causar microcefàlia [desenvolupament insuficient del crani i el cervell] en els fetus d'algunes embarassades que contrauen el virus. És un virus neurotròpic, que té afinitat amb el sistema nerviós central dels éssers humans i l'infecta causant alteracions neurològiques. No passa a totes les gestants infectades, desconeixem per què.

¿Depèn del moment en què pateixen la infecció? Es considera que sí. Sembla que el risc és més alt si la picada es produeix durant el primer trimestre de la gestació.

¿I en els adults? Alguns adults, pocs --potser per predisposició--, tenen la síndrome Guillain-Barré, una afectació neurològica que causa una paràlisi transitòria que no deixa seqüeles. 

"En principi el mosquit tigre "En principi el mosquit tigre no transmet el Zika, però podria acabar fent-ho. No és impossible"

Notícies relacionades

A Catalunya no hi ha mosquits 'Aedes aegypti'. ¿Això impedirà la transmissió autòctona del Zika? No del tot. Aquí nia l''Aedes albopictus' (mosquit tigre), que és de la família de l''Aedes aegypti'Encara que, en principi, el mosquit tigre no transmet el virus Zika, podria acabar fent-ho. Ho faria amb molta menys eficàcia, li costaria més, però no és impossible.

¿Aquí es donen les condicions per a una epidèmia de Zika? No. Hi podria haver algun cas autòcton, però perquè hi hagués una epidèmia hi hauria d'haver una concentració de mosquits impensable a Catalunya. El mosquit tigre necessita molt poqueta aigua estancada per niar: amb la del plat que conté un test n'hi ha prou. També creix a les sortides enreixades de les clavegueres que hi ha al costat de milers de voreres a Barcelona.