Dia Nacional del Trasplantament

Un total de 48 nens estan en llista d'espera a Espanya per a un trasplantament

La majoria d'aquests menors de 15 anys són receptors hepàtics

Un equip mèdic porta a terme un trasplantament a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Un equip mèdic porta a terme un trasplantament a l’Hospital Clínic de Barcelona. / JONATHAN GREVSEN

2
Es llegeix en minuts

Quaranta-vuit nens estan a l'espera del trasplantament d'un òrgan a Espanya que els doni esperances per aconseguir fer una vida normal en uns casos i de sobreviure en altres, segons les últimes dades de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

La majoria d'aquests menors de 15 anys estan a l'espera d'un trasplantament hepàtic, 23 en total, i d'aquests, cinc són multiorgànics, és a dir, també necessiten un altre òrgan, tal com indiquen les xifres de l'ONT a què ha tingut accés Efe en el Dia Nacional del Trasplantament, que se celebra aquest dimecres.

Els receptors renals són els següents en espera més nombrosos i són 14, seguits dels nens que necessiten un cor, que pugen a vuit, i els que necessiten un pulmó, que són tres, xifres que, en comparació amb anys enrere, s'han reduït molt, tal com explica el director de l'ONT, Rafael Matesanz.

XIFRES DE TRASPLANTAMENTS ALTÍSSIMES

A Espanya les xifres de trasplantaments són altíssimes en tots els grups d'edat -l'any passat es va arribar als 4.769 trasplantaments, amb 13 intervencions diàries-, també en els pacients pediàtrics, recorda Matesanz.

Destaca que Espanya "està al capdavant" pel que fa al nombre de trasplantaments infantils i qualifica "d'espectacular" el cas dels renals, ja que la xifra mitjana de menors en espera per a aquest tipus d'intervencions solia rondar fa anys els 50, mentre que aquest any s'ha reduït a 14, un nombre "anormalment baix". La majoria d'aquests menors que esperen un ronyó n'han rebutjat almenys un abans, assenyala el director de l'ONT.

La majoria dels nens que esperen  un ronyó n'han rebutjat almenys un abans, assenyala el director de l'ONT

Pel que fa als trasplantaments hepàtics en nens, se'n fan una mitjana anual d'entre 55 i 60, cosa que vol dir, en paraules de Matesanz, que es fa "tres vegades la volta a la llista d'espera", que es troba en 23 nens, que solen esperar de mitjana uns quatre o cinc mesos per rebre l'òrgan, un temps aproximat al dels adults.

EL PULMÓ, MÉS COMPLICAT

Espanya sol fer entre 20 i 25 trasplantaments pediàtrics de cor a l'any, quan la llista d'espera se situa en vuit, de manera que tots ells rebran previsiblement un òrgan aquest any. Pel que fa al de pulmó, és una mica més complicat trobar donant.

"En el cas del trasplantament de fetge, n'hi pot haver prou amb un fragment hepàtic d'un donant jove o dels pares del nen; en el cor hi ha d'haver correspondència de dimensions molt estreta amb el receptor, i en el cas del pulmó, encara que hi ha la possibilitat de trasplantar, també es pot trasplantar un lòbul sol però l'operació és molt complexa", ressalta Matesanz.

"UNA AGULLA EN UN PALLER"

Notícies relacionades

Les últimes dades indiquen que dels 23 nens que estan en llista d'espera per a un trasplantament hepàtic, cinc també en necessiten d'un altre òrgan, com l'estómac, l'intestí, el pàncrees o fins i tot els ronyons. "Trobar el donant és gairebé com trobar una agulla en un paller, tot i així l'any passat en vam fer nou i des de començament d'any n'hem fet tres", ressalta Matesanz.

En general, prossegueix l'expert, la supervivència dels pacients pediàtrics després de rebre el trasplantament d'un òrgan "sol ser bastant superior a la dels adults perquè el seu organisme l'accepta bastant bé". "Amb aquestes xifres es pot ser optimista", manifesta el director de l'ONT.