ASSAIG EN 10 CENTRES EUROPEUS

Una nova cirurgia fa servir teixit porcí per tractar el trencament de lligaments

El mètode, utilitzat per cirurgians de l'Hospital de Bellvitge, escurça la recuperació

fcasals32476450 barcelona  hospital universitari de bellvitge  una160120164851

fcasals32476450 barcelona hospital universitari de bellvitge una160120164851

2
Es llegeix en minuts

Cirurgians de l'Hospital Universitari de Bellvitge han sigut els primers a utilitzar empelts de teixit porcí descel·lularitzat en intervencions de reparació del lligament encreuat anterior del genoll, amb un mètode innovador que escurça la recuperació.

En un comunicat, el centre català ha detallat que s'han executat una desena d'intervencions que s'emmarquen en un assaig clínic que s'està portant a terme en 10 centres europeus que han sigut escollits per la seva experiència en aquest tipus de cirurgia (tres al Regne Unit, tres a Espanya i dos a Polònia).

En l'actualitat, el tractament més habitual és la reconstrucció quirúrgica del lligament trencat mitjançant teixit del tendó del mateix pacient i, amb menys freqüència, es fa servir teixit de cadàver.

El nou tipus d'empelt ha sigut desenvolupat per l'empresa pública angloamericana Tissue Regenix, una 'spin off' de la Universitat de Leeds, i utilitza teixits dels tendons isquiotibials del porc que han sigut sotmesos a un procés de descel·lularització.

Aquest tractament té poques possibilitats  de provocar un rebuig el receptor

Aquest procés consisteix en l'extracció de l'ADN i qualsevol altre material cel·lular del teixit animal perquè només quedi un teixit acel·lular que serveix de suport i estimula la regeneració del nou lligament, amb molt poques possibilitats de provocar un rebuig en el receptor.

L'Hospital de Bellvitge ha destacat que el lligament encreuat anterior "és responsable del 90% de l'estabilitat del genoll", i el seu trencament és una de les lesions greus més freqüents entre els esportistes aficionats i professionals, i sol requerir un temps de recuperació mínim de sis mesos.

Tot i que, fa uns anys, també es va experimentar amb l'ús de teixit animal i de material sintètic, aquestes tècniques no van obtenir els resultats desitjats.

Les dues primeres intervencions es van portar a terme el 3 de desembre passat a l'Hospital Universitari de Bellvitge, a càrrec d'un equip dirigit pel doctor Gabriel Oliver.

Els pacients intervinguts eren un home de 31 anys que s'havia lesionat jugant a futbol i una dona de 32 anys que s'havia fet la lesió esquiant.

L'Hospital de Bellvitge ja ha practicat L'Hospital de Bellvitge ja ha practicat des del desembre un total de vuit intervencions

Des d'aquella data, s'han practicat vuit intervencions més en aquest mateix centre, totes amb uns molt bons resultats inicials, que ara s'haurà de corroborar amb el seguiment de l'evolució a llarg termini.

Segons Oliver, un dels principals avantatges que presenta aquest nou procediment, a l'espera de la confirmació dels resultats a llarg termini, és que "estalvia" al pacient una acció agressiva com és la d'extreure teixit del propi tendó per reparar un altre teixit.

Notícies relacionades

Així mateix, Oliver ha ressaltat que aquesta nova intervenció "resultarà més econòmica que l'actual per la bona disponibilitat del teixit que s'implanta, i és previsible també que permeti una recuperació més ràpida del pacient".

Els centres inclosos en l'assaig reuniran una mostra mínima de 40 casos que seran sotmesos a un seguiment de dos anys i els investigadors confien que, si els resultats són bons, la tècnica pot ser aprovada el 2017.