Els mitocondris sans eleven al 80% l'èxit reproductiu

Una nova tècnica permet implantar ADN mitocondrial quan falta energia a les cèl·lules embrionàries

TRANSFERÈNCIA D’EMBRIONS.El doctor Miquel Àngel Checa, cap de Reproducció Humana de l’Hospital del Mar, prepara la transferència d’embrions congelats en el laboratori de fertilització in vitro.

TRANSFERÈNCIA D’EMBRIONS.El doctor Miquel Àngel Checa, cap de Reproducció Humana de l’Hospital del Mar, prepara la transferència d’embrions congelats en el laboratori de fertilització in vitro. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES

El trifosfat d'adenosina, conegut com a ATP

-per la seva denominació en anglès, adenosine triphosphate-, és la molècula orgànica fonamental per produir l'energia de les cèl·lules. Es troba dins dels mitocondris -floten en el citoplasma de la cèl·lula, envoltant-ne el nucli- i en aquestes, a l'ADN que contenen i en l'energia que produeixen s'han centrat estudis recents de científics implicats en reproducció assistida que confirmen el rol vital del mitocondri en el desenvolupament d'un embrió.

«Hem vist que, al marge de l'edat materna, hi ha un altre factor, independent d'aquesta edat, que és la quantitat de mitocondris que té l'embrió i que, per sobre d'un cert nivell d'ells, fins i tot si l'embrió és cromosòmicament normal, no s'implanten», detalla Santi Munné, biòleg fundador i president de Reprogenetics, companyia creada el 2000 per diagnosticar embrions i seleccionar els sans i amb més possibilitats de ser implantats amb èxit.

«Fins ara havíem descobert que amb l'edat les dones produeixen més embrions anormals a causa d'anomalies cromosomàtiques. Amb diagnosi genètica preimplantacional (PGD) podem seleccionar els que no tenen anomalies i transferir-los, amb la qual cosa s'aconsegueix per a dones de 40 o més anys des d'un 15% fins a un 70% de taxa d'implantació», explica Munné.

«Creiem que amb un test que combini l'anàlisi cromosomàtica i els mitocondris podem elevar la taxa d'implantació potser fins al 80% o més. Els mitocondris són un marcador més a tenir en compte», afegeix.

¿I en quin moment és imprescindible tenir-lo en compte? «Sabem que, a partir de les 24 hores després de la fecundació de l'òvul per part de l'espermatozoide, i fins al cinquè dia després d'aquesta acció, l'embrió utilitza l'energia dels mitocondris materns per dividir-se en noves cèl·lules que compondran el blastòcit en aquest cinquè dia. Es crea llavors una cavitat amb una massa cel·lular interna envoltada de la placenta. A partir d'aquest cinquè dia, l'embrió ja no depèn de l'energia de les cèl·lules, sinó que entra en joc la glucosa. Si falta energia en els mitocondris inicials, el cos, camí de la implantació de l'embrió a l'endometri, procura generar-la per autocompensar», exposa el cap de Reproducció Humana de l'Hospital del Mar de Barcelona, Miquel Àngel Checa Vizcaíno.

Notícies relacionades

«Els estudis ens diuen que en aquest procés els mitocondris produeixen més ADN del normal i no s'implanten», assenyala Munné. Per tant, «si l'òvul arriba carregat d'energia el cos no activa la producció de més ADN mitocondrial per suplir l'absència d'energia i s'arriba més fàcilment a la implantació», aclareix el doctor Checa.

APORTAR L'ENERGIA A L'ÒVUL / Una vegada constatada la importància de l'energia dels mitocondris de l'òvul, s'han començat a fer implantacions d'ADN mitocondrial sa en pacients que, segons l'estudi ovular, tenen aquest dèficit d'energia. L'ADN sa energèticament pot provenir de l'escorça del mateix ovari de la pacient, on les cèl·lules compten amb molta energia, o pot procedir dels mitocondris extrets a una donant. «El procés consisteix a extreure els mitocondris amb bona energia, aïllar-los, extreure el seu ADN i congelar-lo i, en el moment de la fertilització in vitro de l'òvul, se li transfereix a aquest tant el cap de l'espermatozoide com l'energia mitocondrial. Com a resultat, en dones amb molt mal pronòstic, s'estan donant embarassos», confirma Miquel Àngel Checa.

Temes:

+Salut