Després de la denúncia d'un metge

El Síndic investiga la primera queixa que culpa les retallades de dues morts a la Vall d'Hebron

L'associació Defensor del Pacient ha demanat a la Fiscalia que obri una investigació

Protesta de sanitaris a la Vall d’Hebron, el juny passat.

Protesta de sanitaris a la Vall d’Hebron, el juny passat. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, investiga la queixa d'un facultatiu de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona que vincula la mort de dos pacients aquest estiu amb les retallades al centre sanitari.

Ribó ha confirmat als mitjans de comunicació que ha rebut aquest dimecres la queixa i ha assenyalat que és la primera que rep en què s'estableix "un nexe causal entre unes retallades i uns fets com aquests".

En declaracions als mitjans, el defensor del poble català ha explicat que ha rebut els informes i les cartes de la conselleria de Sanitat de la Generalitat i de la Vall d'Hebron sobre els fets, juntament amb una petició de màxima celeritat, abans que l'escrit de queixa del metge.

"Estem estudiant el tema a fons, anirem a fons amb el màxim rigor", ha assegurat el síndic, que s'ha compromès a donar a conèixer la seva resolució "en pocs dies, per posar solució a les irregularitats, si n'hi ha".

Per la seva banda, Metges de Catalunya (MC), el sindicat majoritari a la sanitat pública catalana, ha demanat al departament català de Salut que obri una "investigació en profunditat" per aclarir les morts a la Vall d'Hebron atribuïdes a les retallades sanitàries, que ha denunciat el cap de servei de cirurgia cardiovascular de l'hospital barceloní, Manuel Galiñanes.

El sindicat exigeix conèixer al detall quins eren els recursos humans i tècnics de què disposava aquest estiu l'hospital per atendre la cirurgia cardíaca i sol·licita al centre que revisi els criteris de contractació del personal facultatiu destinat a reduir les llistes d'espera d'aquesta patologia.

A més, reclama a Salut que verifiqui si l'actual model de gestió d'accés a les intervencions quirúrgiques prioritza el criteri clínic per sobre de qualsevol contingència econòmica o organitzativa.

El maig del 2013, MC va denunciar les llargues llistes d'espera per a les intervencions de cor que patien els hospitals de Bellvitge Vall d'Hebron de Barcelona, que llavors eren de 16 mesos de mitjana, una xifra que superava amb escreix el temps d'espera màxim garantit pel departament de tres mesos.

EL DEFENSOR DEL PACIENT

Així mateix, el Defensor del Pacient ha demanat a la Fiscalia que obri una investigació arran de la denúncia del cap del servei de cirurgia de l'Hospital d ela Vall d'Hebron de Barcelona, que atribueix la mort de dos pacients durant el mes d'agost a les retallades aplicades a l'estiu.

Notícies relacionades

En un escrit dirigit al Fiscal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, l'associació demana que s'investiguin d'ofici els fets i es depurin les responsabilitats que corresponguin, si es confirma que hi ha relació entre les retallades aplicades per la Generalitat a l'estiu i les dues morts denunciades.

L'associació considera que hi ha una "responsabilitat penal" en els gestors de l'administració per la mort d'aquests dos pacients, que segons la seva opinió podrien haver incorregut en un delicte contra la salut pública per "posar en risc" la vida dels usuaris.