ALIMENTACIÓ I HÀBITS SALUDABLES

Les mil qualitats del te

El te és la beguda més popular del món després de l'aigua. A més de ser un poderós estimulant, posseeix extraordinàries qualitats.

UNA TASSA DE TE NEGRE. Aporta fluor i millora la dilatació dels vasos sanguinis.

UNA TASSA DE TE NEGRE. Aporta fluor i millora la dilatació dels vasos sanguinis. / 123RF

2
Es llegeix en minuts
Carmen
HIERRO

El te és la segona beguda més consumida al món, només superada per l'aigua. S'han descrit fins a 3.000 varietats d'aquest producte estimulant que prové d'un arbust i el consum del qual en infusió té diversos beneficis per a la salut, ja que ajuda a millorar nombroses afeccions, a relaxar els vasos sanguinis i a regular la gana, entre altres propietats.

Totes les variants d'aquesta infusió tenen propietats antioxidants, com pot ser el cas del te verd, una de les varietats més populars. El seu consum evita l'envelliment prematur dels teixits del cos i ajuda a mantenir la bona salut del sistema nerviós. A més a més, la seva ingesta és depurativa i molt digestiva i, per tant, ajuda a perdre pes i a disminuir els dipòsits de greix a nivell del fetge. És ric en minerals, sodi i fluor, i aporta a l'organisme vitamines A, C i E.

El te blanc guanya cada dia més adeptes, malgrat que és una varietat encara no gaire estesa a Occident. Diversos estudis han demostrat que conté una quantitat més gran de polifenols que el te verd, de manera que el seu poder antioxidant també resulta més potent. Es diu que és tres vegades més antioxidant que el te verd i que, a més, conté la meitat de teïna i té un efecte diürètic més suau.

Altres propietats d'aquesta variant són que combat la fatiga física i mental, no conté calories, augmenta les defenses, combat l'envelliment cel·lular i és un bon aliat davant les malalties cardiovasculars, ja que el seu consum fa baixar els nivells de colesterol a la sang.

UN FAMÓS CREMAGREIXOS / El te vermell és una infusió que se sotmet a un llarg procés de maduració, circums-tància que n'explica l'intens sabor, el color especial i un gran poder cremagreixos. La gran virtut d'aquesta variant és la seva capacitat per accelerar el metabolisme, cosa que pot ajudar a perdre pes a més de desintoxicar el cos i aixecar l'ànim. El seu consum és ideal en qualsevol moment del dia, especialment després dels àpats, però no es recomana per a dones embarassades, nens o persones amb tractaments mèdics prolongats vistos els seus efectes sobre les reaccions químiques de les cèl·lules.

Un altre dels tipus de te més consumits a Occident és el te negre, varietat sotmesa a un procés oxidatiu més prolongat que altres. Alguns estudis apunten que el seu consum pot reduir el risc d'atacs cardíacs perquè millora la capacitat de dilatació i contracció dels vasos sanguinis i ajuda a mantenir en bon estat el teixit que cobreix l'interior dels vasos.

Notícies relacionades

A més, facilita la no oxidació del colesterol bo, dificulta la formació de plaques i aporta gran quantitat de fluor, cosa que contribueix a la prevenció de les càries dentals. Aquesta mena de te també és utilitzada, en ocasions, per alleujar la conjuntivitis mitjançant l'aplicació d'unes gotes als ulls.

L'oolong, també anomenat te blau, a cavall entre les varietats verda i negra, és un un tipus de té cada dia més consumit. Entre altres propietats ajuda a regular el colesterol i la tensió arterial i a enfortir el sistema immunològic, i té un  gran poder antioxidant.

Temes:

+Salut