PLE DE SALUT AL PARLAMENT

L'oposició veu en perill el sistema sanitari per les retallades i la corrupció

Denuncien que la col·laboració amb el sector privat afavoreix els "negocis il·lícits"

2
Es llegeix en minuts

El PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP han denunciat aquest dimecres que les retallades del Govern de CiU fan "perillar" el sistema sanitari públic català retallades del Govern sanitari públic català, en què la col·laboració amb el sector privat afavoreix els "negocis il·lícits", les "portes giratòries" i la "corrupció" en aquest àmbit.

El Parlament celebra aquest dimecres un ple monogràfic ple monogràfic sobre el sistema sanitari públic català a petició dels grups del PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP arran del 'cas Innova' i de la creació de consorcis, que han obert el debat abans que el president de la Generalitat, Artur Mas i el conseller de Sanitat, Boi Ruiz, fessin la seva exposició.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha denunciat que la política de "fortes retallades" del Govern, primer amb el "suport" del PPC i després amb el d'ERC, "estan erosionant greument" el sistema sanitari català, que es pot veure en "perill".

"La sanitat necessita més voluntat política que la que ha demostrat el seu Govern, senyor president", li ha dit a Artur Mas, a qui ha reclamat "més atenció i més energia política" per a un sistema sanitari català que està "infrafinançat".

Iceta ha demanat així un increment de la despesa sanitària que el situï en els nivells del 2009 per poder "mantenir" la seva qualitat, així com per fer front a l'envelliment poblacional, i ha alertat davant els intents del Govern i de Mas de culpabilitzar "Madrid".

Per la seva part, el líder d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, ha acusat el Govern català d'"incomplir sistemàticament" les resolucions en matèria de salut aprovades pel Parlament i "tirar cap a davant" les seves pròpies mesures, obviant la "voluntat ciutadana" representada en la cambra legislativa.

En aquest sentit, Herrera també ha lamentat que la Generalitat "no hagi volgut escoltar" l'opinió de plataformes d'usuaris i metges, que, segons el portaveu d'ICV-EUiA, haurien d'haver estat inclosos com a participants en aquest ple monogràfic sobre salut.

Herrera també ha insistit que fa falta una nova llei de salut on "no primi el que està consorciat" i en què s'aturin els "processos de privatització", a més de prioritzar l'atenció primària com a eix d'un nou model públic de salut.

Des de Ciutadans (C's), el seu dirigent, Albert Rivera, ha advertit que en el model sanitari existent, amb una barreja d'estructures públiques i privades, "n'hi ha que aprofiten per fer negocis il·lícits".

Notícies relacionades

"Catalunya --ha afirmat-- hauria de ser pionera en la defensa d'un model sanitari públic de qualitat i no ser la tercera comunitat per la cua en inversió per càpita en sanitat, amb una disminució de 1.400 milions d'euros menys respecte al 2010".

La diputada de la CUP Isabel Vallet ha criticat que el sistema de "cohabitació" públic-privat està generant una confusió d'"interessos" i un model "corruptor" que facilita les "portes giratòries". "S'està configurant un sistema sanitari feudal i classista", ha afegit.