ACCÉS ALS MEDICAMENTS

Els metges carreguen contra els laboratoris de l'hepatitis

Els preus són «abusius, cobdiciosos i injustos», acusa el president de l'OMC

Els facultatius de Barcelona reclamen que el Govern pagui els tractaments

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Els metges es van sumar ahir a les crítiques de les organitzacions de consumidors i pacients contra les empreses farmacèutiques pels alts preus que han imposat en els medicaments d'última generació contra l'hepatitis C. El president de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), Juan José Rodríguez Sendín, els va qualificar d'«abusius, cobdiciosos i injustos» en el transcurs de la presentació d'un document sobre l'actual crisi sanitària i va instar el Govern a crear un fons específic per finançar els tractaments.

«És pura cobdícia, a menys que el que es persegueixi sigui fer caure els sistemes sanitaris», va afirmar Rodríguez Sendín, després d'aportar les principals dades que il·lustren aquest «disbarat»: als Estats Units, el país on resulta més car, un tractament costa 60.000 euros, mentre que a l'Índia i Egipte val 750, i el cost real de producció oscil·la entre 50 i 100 euros, segons els estudis publicats. A Espanya se superen els 40.000 euros, l'equivalent al «salari brut d'un metge».

«Tens una necessitat i jo n'abuso». Així va descriure el principal representant dels metges com han actuat els laboratoris respecte als sistemes sanitaris. També va criticar durament que els països europeus hagin mostrat una «sorprenent incapacitat» per portar a terme una negociació conjunta que desemboqués en uns «preus justos».

LA POSTURA D'ESPANYA  / El document assenyala Espanya com un dels països que va rebutjar una proposta del Govern francès de creació d'una plataforma negociadora conjunta a l'entendre que «no era necessari un instrument específic» per abaratir el medicament.

El text alerta del perill que altres empreses farmacèutiques segueixin «pel camí de l'abús en el pròxim medicament innovador, que serà possiblement encara més car», cosa que podria provocar «el col·lapse financer del Sistema Nacional de Salut». Al marge de la negociació conjunta amb Europa, els metges exigeixen al Govern la creació d'un fons específic encaminat a finançar els tractaments, una vegada que el comitè d'experts hagi elaborat el pla estratègic en què es definirà a qui i quan es poden subministrar.

Notícies relacionades

LES AUTONOMIES / Es tracta d'una demanda a la qual es va sumar el Col·legi Oficial de Metges de Bar-celona (COMB). El president de l'organització, Jaume Padrós, va posar l'accent en la necessitat que sigui el Govern i no pas les comunitats autonòmiques les que es facin càrrec del cost addicional que representin els tractaments. «Una vegada que els experts tinguin definides les estratègies de tractaments», aquestes han de ser «acceptades i assumides pel ministeri» sense que es vegin «condicionades per les limitacions de finançament ni, especialment, per una possible actitud del Govern de responsabilitzar les comunitats autonòmiques», assenyala el col·legi barceloní en un comunicat.

En el Consell Interterritorial de Salut celebrat la setmana passada, el Govern va obrir la porta a col·laborar en el finançament dels tractaments una vegada que el comitè d'experts tingui enllestit el pla estratègic, al març.